Sport

„Ez volt a katedrálisa, ide járt imádkozni” – meghalt a világ egyik legjobb hegymászója, Noel Hanna

56 éves korában meghalt Noel Hanna híres északír hegymászó. A sportember – miután megmászta a világ 10. legmagasabb csúcsát, a a 8091 méter magas Annapurnát – már visszafelé tartott, amikor hétfő este életét vesztette a 4-es táborban.

A holttestét Katmanduba szállították, a hivatalos információk egyelőre arról szólnak, hogy

halálának körülményei nem tisztázottak.

Hanna összesen tíz alkalommal jutott fel az Everest csúcsára, Miután 2006-ban megmászta, visszaereszkedett az alaptáborba, ahonnan a kelet-indiai tengerig biciklizett, és kéthetes maratoni kerékpározás után elérte a Bengáli-öblöt.

„Katmanduban kaptam egy sms-t az embereimtől, amiben az állt, hogy Noel meghalt. Ő volt az egyik legcsodálatosabb hegymászó a világon.

Szeretete és szenvedélye a nagy hegyek megmászása volt. Ez volt az ő katedrálisa – ide járt imádkozni

nyilatkozta róla hegymászótársa, Pat Falvey.

Az Annapurna, a világ tizedik legmagasabb hegye lavinaveszélyes, technikailag nehéz, és ott sokkal magasabb a halálozási arány, mint az Everesten.

Az idei hegymászószezon tragikusan kezdődött, a múlt héten három nepáli hegymászó halt meg az Everesten. Azóta újabb három sportember tűnt el, az indiai Baljeet Kaurt és honfitársát, Arjun Vajpait órákig tartó keresés után sikerült megmenteni, de egy 34 éves indiai hegymászót, aki hétfőn esett hasadékba, még nem találták meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik