Sport lineup

Szívleállásakor egy stadion zokogott, most visszatérhet az NFL-játékos

Kevin Dietsch / Getty Images
Kevin Dietsch / Getty Images
Damar Hamlin, akinek január 2-án mérkőzés közben állt le a szíve, zöld utat kapott az orvosoktól, és folytathatja pályafutását az NFL-ben. A Buffalo Bills 24 éves játékos ezt sajtótájékoztatón jelentette be.

Három hónappal azután, hogy leállt a szíve és összeesett a pályán, az orvosok engedélyezték Damar Hamlin számára, hogy folytassa amerikaifutball-karrierjét. Pedig január 2-án nem úgy tűnt, hogy ebből az esetből pozitív történet lesz: Hamlin egy elkapás után ütközött a teljes lendülettel érkező Tee Higginsszel (Cincinnati Bengals), és ugyan felállt, de két lépés után összeesett.

Az egészségügyi személyzet azonnal berohant a pályára, de a síró, imádkozó játékosok láttán érezni lehetett, hogy nagy a baj.

Defibrillátor segítségével sikerült stabilizálni az állapotát, kritikus állapotban kórházba szállították, míg a mérkőzést azonnal lefújták.

Hamlin lélegeztetőgépre került, néhány nappal később tért csak magához, január 9-én pedig kiengedték a cincinnati kórházból.

Ezek után kisebbfajta csoda, hogy nem csupán megúszta a tragikus helyzetet, de vissza is térhet a pályára.

Az esemény megváltoztatta az életemet, de nem ért véget a történet. Azért vagyok itt, hogy bejelentsem, a terveim szerint visszatérek

– mondta. Elárulta, hogy a tragédiát az ütközés következtében fellépő commotio cordis okozta, azaz az ütés kamrafibrillációt váltott ki, ami a hirtelen halál kockázatával járt. Azonban a segítség gyorsan érkezett.

Orvosai szerint még hosszú utat kell megtennie ahhoz, hogy fizikailag ismét teljesen készen álljon, de az biztos, hogy mentálisan is jót tesz neki, ha újra pályára lép. Damar Hamlin pedig alig várja, hogy ez megtörténhessen.

A szívem még mindig a sportért dobog

– jelentette ki.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik