Sport

Káosz Kielcében, a fél bajnokcsapat Szegeden köthet ki a hírek szerint

MARIUS BECKER / DPA / dpa Picture-Alliance / AFP
MARIUS BECKER / DPA / dpa Picture-Alliance / AFP
Szenzációs és megrázó riportról számolt be a lengyel Echodnia.eu portál, amely a magyar Eurosport hírére támaszodva azt írta, az OTP Bank-Pick Szeged férfi kézilabdacsapata a lengyel bajnok Industria Kielce teljes szétszedésére készül, és akár már a hétvégén bejelentheti Talant Dujshebaev edző, két fia, egy német és három francia légiós érkezését.

Január végén egyszer már elsirattuk és majdhogynem eltemettük Európa egyik legjobb férfi kézilabdacsapatát, a lengyel Kielcét, amely az elmúlt hét évben legalább negyedszerre került a csőd közelébe, ám eddig mindig sikerült megmenekülnie a teljes összeomlástól.

A problémát az okozta, hogy a Lomza sörmárkát gyártó Van Pur S.A. tavaly ősszel jelezte, hogy december 31-vel befejezi az együttműködést, és nem kívánja névszponzorként támogatni a továbbiakban a klubot. Ezzel a klub elveszítette költségvetésének 30 százalékát, úgy tűnt, a szezon sem tudják befejezni, és elindulhat a teljes szétesés – amelyből akár a szegedi csapat is kivehette volna a részét, hiszen sajtóhírek és pletykák összeboronálták Talant Dujshebaev edzővel, illetve két fiával, Daniellel és Alexszel.

A megoldást aztán a Telekom Veszprém jelentette, amely kivásárolta élő szerződéséből az olimpiai és világbajnok francia jobbátlövőt, Nedim Remilit. A lengyel sajtó akkor azt írta,

a francia eladásából befolyt pénz lehetővé teszi, hogy a klub befejezze a jelenlegi szezont, és legalább bizonyos mértékben stabilizálja a klub pénzügyeit.

Két hete a város polgármestere, az önkormányzat tanácsosai, illetve a súlyos anyagi gondokkal küzdő klub szurkolói nyilvános vitán vettek részt a kielcei városházán.

„Azonnali segítség nélkül a klub bármikor összeomolhat” – mondta a 19-szeres lengyel bajnok alelnöke, Marian Urban, aki hozzátette, több alternatíva is lehet a megoldásra.

„Mi az A opciónál járunk, amely azt jelentené, hogy európai szinten tartja a csapatot. Egy másik terv szerint eladunk pár játékost és csökkentjük az elvárásokat. De ezt nem tudni, meddig lehet csinálni, attól tartok, egyszer csak összeomlik a kártyavár.

Jelenleg sok olyan játékos van klubunkban, aki nem a tabella ötödik helyéért, hanem a Bajnokok Ligája-győzelemért szeretne játszani. Az, hogy visszavegyünk és kezdjük mindent elölről, nagyon káros lenne az egész városra nézve.

Pedig ha van ember, aki ezer szállal kötődik a csapathoz, az éppen Kielce polgármestere, Bogdan Wenta, aki hat évig (2008-14) volt a csapat edzője. Ő azonban az elmúlt hetekben csak azt hajtogatta, polgármesterként kötelezettségei vannak és a döntés a városi tanácsé.

Ezek után hétfőn mégis ő volt, aki bejelentett egy jó hírt: költségvetési tartalékból félmillió zlotyt (41 millió forintot) elkülönített a klub számára. A vezetők szerint ez az összeg semmit sem old meg, ez még a szezon befejezésére sem lesz elegendő – legalább 2,5 millió zlotyt (203 millió forintot) elő kell még teremteni.

Szétszedik a Kielcét?

A források szerint kénytelen lesz eladni két játékost is, az Emkielce.pl portál szerint azonnal pénzt kell találni, ezt pedig a fehérorosz beállós, Arcjom Karaljok és az olimpiai bronzérmes, Európa-bajnok német kapus, Andreas Wolff értékesítéséből lehet előteremteni.

Karaljokkal kapcsolatban sokáig a Barcelonát lehetett hallani, de a spanyol klub jelezte, több területen (így kézilabdában) is spórolnia kell, és nemhogy nem igazol, de például az évi 750 ezer eurót kereső horvát Luka Cindrictől meg is válik.

Ami Wolfot illeti, érdekes a helyzet, az Eurosport úgy tudja – magyar és lengyel fórumokra hivatkozva –, hogy a 32 éves német klasszis 2024 nyarától a Telekom Veszprémnél folytathatja a Dinamo Bukaresthez igazoló Vladimir Cupara helyén. Ugyanakkor zajlanak a tárgyalások arról, hogy az addig hátralévő egy szezont Szegeden töltse, ugyanis szívesen dolgozna együtt továbbra is azzal a Talant Dujshebaevvel, aki Juan Carlos Pastor utódja lehet a kispadon.

A lap szerint az 54 éves spanyol vezetőedzőt már a héten bemutathatja a klub, méghozzá azokkal a játékosokkal együtt, akikről korábban már szintén volt szó.
A GOG-hez igazoló Alexandre Blonz helyére a 23 éves, vb-ezüstérmes francia balszélső, Dylan Nahi, a PSG-hez igazoló Kent Robin Tönnesen helyére az idei világbajnokság legjobb jobbátlövőjének választott 30 éves spanyol, Alex Dujshebaev, míg Bogdan Radivojevic helyére a 26 éves, a PSG-nél nevelkedő francia jobbszélső, Benoît Kounkoud érkezhet.

A Dinamo Bukaresthez szerződő Rosta Miklós helyét a 28 éves, olimpiai bajnok francia beállós, Nicolas Tournat foglalhatja el, de jön a balátlövőként és irányítóként is bevethető 25 éves spanyol, Daniel Dujshebaev is.

Talant Dujshebaev a fiaival és a három franciával együtt 3 évre, 2026 nyaráig írhat alá.

A hírek arról szóltak, hogy szerda este a Kielce is előáll valamilyen forgatókönyvvel és közleménnyel, a helyi lapok úgy tudták, Bertus Servaas elnök megszólal, azonban végül a klub semmilyen tájékoztatást nem adott ebben a témában.

A hivatalos bejelentésekre leghamarabb pénteken kerülhet sor.

A hírek szerint egy cég komolyan érdeklődik ugyan a névszponzorság iránt, ám jóval kevesebb pénzért vállalná, mint amennyit anno a tavaly visszalépő Van Pur vállalt. Ugyanakkor az elvárásai magasak lennének a folyamatos BL négyes döntőjébe jutással.

Egyelőre azonban ez még az idei szezonban sincsen meg, a csapat a negyeddöntőben magyar ellenféllel, a Telekom Veszprémmel vagy az OTP Bank-Pick Szegeddel csap össze a kölni Final Fourért.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik