Sport

Visszaengedné az oroszokat és fehéroroszokat a Nemzetközi Olimpiai Bizottság

Fabrice COFFRINI / AFP
Fabrice COFFRINI / AFP

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) azt javasolja, hogy semleges zászló alatt engedjék vissza az orosz és fehérorosz sportolókat a nemzetközi versenyekre.

A semlegesség azt jelenti, hogy a sportolók nem használhatják nemzeti szimbólumaikat, ha győznek, nem játsszák le nekik a himnuszukat. Azokat a versenyzőket, akiknek bármilyen katonai kötődése van, továbbra is kizárják majd.

Thomas Bach, a NOB elnöke hangsúlyozta: a 2024-es párizsi olimpiával kapcsolatban még nem született hasonló tartalmú döntés, ezt későbbre halasztották.

Az orosz és fehérorosz sportolók azóta nem szerepelhetnek a nemzetközi porondon, hogy Oroszország Fehéroroszország támogatásával tavaly februárban háborút indított Ukrajna ellen. Az oroszok és fehéroroszok visszaengedését több ország is ellenzi, amelyek akár bojkottálhatják is emiatt a 2024-es olimpiai játékokat.

Kedden 318 vívó írta alá azt a nyilatkozatot, amelyben kifogásolják az orosz és fehérorosz sportolók visszatérését, “katasztrofális hibaként” jellemezték, hogy a Nemzetközi Vívószövetség (FIE) és a NOB fontolóra vette ezt. A vasárnap zárult újdelhi női ökölvívó-világbajnokságot tucatnyi ország bojkottálta az orosz-fehérorosz jelenlét miatt.

Kiemelt képen Thomas Bach, a NOB elnöke.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik