Sport

A bojkottra rengeteg pénzzel válaszol a bokszvébé

Lewis Storey/Getty Images
Lewis Storey/Getty Images

A Nemzetközi Ökölvívó Szövetség (IBA) hatalmas pénzdíjakkal honorálja az idei női világbajnokság érmeseit.

Összességében 2,4 millió dollárral csábítja a versenyzőket az IBA, miután tízre nőtt a 2023-as vb-ket bojkottáló országok száma. Okként Oroszország ukrajnai háborúját jelölték meg, továbbá „az Olimpiai Charta tiszteletére és az IBA folyamatos kudarcaira” is hivatkozva határoztak a távolmaradás mellett. A tíz bojkottáló ország szerint az orosz Umar Kremljov vezette IBA irányítási problémákkal küzd, és aggályaik a pénzügyi szabálytalanságokra és az átláthatóság hiányára is kiterjednek.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) egyértelművé tette, hogy az IBA-nak semmi köze nincs a 2024-es párizsi ötkarikás játékok boksztornájának szervezéséhez, az idei vébé pedig nem tartozik bele a kvalifikációs versenyekbe.

Mindezt azonban figyelmen kívül hagyta az IBA, amely olimpiai kvótaszerző versenyként hirdeti tornáját, egyben bejelentette, hogy a női világbajnokságon mind a 12 kategória aranyérmesei 100 ezer dollárt, az ezüstérmesek 50 ezret, a bronzérmesek pedig 25 ezret kapnak.

Az amatőr ökölvívást irányító világszervezet kilátásba helyezte, hogy finanszírozza a vébét bojkottáló országok sportolóit, hogy lehetővé tegye számukra a részvételt. Az IBA adatai szerint összesen 77 ország regisztrált az indiai fővárosban sorra kerülő női vb-re.

Kapcsolódó
Dagad a bokszbotrány: újabb országok bojkottálják a vébét
Az amerikaiak és az írek után a britek és a csehek is meghozták azt a döntést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik