Sport

„Amíg orosz katonák vannak a földünkön, addig nem versenyzünk velük” – Ukrajna is bojkottálja a bokszvébét

Luis ROBAYO / POOL / AFP
Luis ROBAYO / POOL / AFP

Kilencedik országként Ukrajna is bejelentette távolmaradását az orosz Umar Kremljov vezette Nemzetközi Ökölvívó Szövetség (IBA) idei világbajnokságaitól, amelyeken orosz és fehérorosz sportolók is indulhatnak.

Az Oroszország által egy éve megtámadott ország szövetségének döntése nem váratlan, Ukrajna ugyanis az utóbbi időben már a Nemzetközi Olimpiai Bizottságot (NOB) is bírálta és olimpiai bojkottal fenyegette meg, amennyiben engedélyezi az orosz és fehérorosz sportolók számára a párizsi szereplést.

A válaszunk egyértelmű, ökölvívóink nem indulnak olyan tornán, melyen az agresszor országok, Oroszország és Fehéroroszország bokszolói is részt vesznek

– jelentette ki határozottan Oleg Ilcsenko, az Ukrán Bokszszövetség elnöke, hozzátéve, hogy ez a párizsi olimpiára is vonatkozik.

„Amíg orosz katonák vannak a földünkön, amíg háború dúl, a mieink nem versenyeznek velük”.

Az IBA tavaly novemberben határozott arról, hogy visszaengedi az orosz és fehérorosz bokszolókat a nemzetközi versenyekre, így az idei világbajnokságokra, a döntés szerint ráadásul az ország zászlaját is használhatják, ahogy győzelmük esetén a himnuszukat is lejátsszák a tiszteletükre.

Az őszi döntés miatt elsőként, két hete az Egyesült Államok jelentette be, hogy sportolói nem indulnak a márciusi női és a májusi férfi vb-n, majd később csatlakozott hozzá Írország, Nagy-Britannia, Kanada, Csehország, Svédország, Hollandia, Svájc és most Ukrajna.

A bojkottot elsősorban az oroszok szerepeltetése miatt hirdették meg, de szinte valamennyi ország jelezte, hogy az IBA vezetésével sem elégedett, illetve azzal sem,

hogy a sportág olimpiai szereplése kérdéses, mivel továbbra is fel van függesztve, a 2028-as játékok előzetes programjából pedig kimaradt.

A nemzetközi szövetség a múlt héten politikai játszmának minősítette a bojkottokat, hétfőn pedig jelezte, lehetővé teszi a bojkottáló országok öklözőinek, hogy önállóan, közvetlenül nevezzenek a világbajnokságokra. Ugyanaznap egy saját olimpiai kvalifikációs rendszert is bejelentett a szövetség, annak ellenére, hogy a 2019 óta fennálló felfüggesztése miatt nincs ráhatása az ötkarikás boksztornára és annak kvalifikációs viadalaira.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik