Sport

Nyolc évre tiltották el a visszaeső olimpiai bronzérmest

Chris Graythen / Getty Images
Chris Graythen / Getty Images

Doppingolás miatt nyolcéves eltiltást kapott Igor Szon, a tokiói olimpián bronzérmes kazah súlyemelő. A 24 éves Szon visszaesőnek számít: a 2015-ös ifjúsági világbajnokságon szerzett aranyérmét szintén doppingvétség miatt veszítette el, akkor hét hónapra függesztették fel a versenyengedélyét.

A kazah sportoló egyike annak a hat súlyemelőnek, aki tavaly fennakadt a február 9. és március 2. közötti, versenyen kívüli vizsgálatokon, melyeket az ázsiai ország doppingellenes központjának szakemberei végeztek el.

Igor Szon a tokiói ötkarikás játékokon 61 kilogrammban végzett a harmadik helyen, pályafutása legjobb eredményét (294 kg) produkálva. A kazah sportági szövetség szerdai bejelentése szerint ugyanakkor Szon tokiói bronzérme doppingvétsége dacára sem forog veszélyben.

Kazahsztántól hat olimpiai aranyérmet vettek el súlyemelésben sorozatos doppingbotrányok nyomán: képviselői a 2008-as pekingi, a 2012-es londoni és a 2016-os riói játékok után is rajta vesztettek tiltott szerek használatán, írja az MTI.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik