Élő Sport

Csodásan harcolt, mégis sporttörténelmi vereséget szenvedett a magyar kéziválogatott

Kovács Tamás / MTI
Kovács Tamás / MTI
Utolsó mérkőzését nagyon gyengén kezdte, volt hétgólos hátrányban is a magyar férfi kézilabda-válogatott, amely a lengyel-svéd közös rendezésű világbajnokság 7. helyért lejátszott mérkőzésén szenzációs hajrával 28-28-ra mentette a rendes játékidőt, majd kétszeri hosszabbításban kapott ki – története során először – 36-35-re Egyiptomtól.

Elhibázott támadásokkal kezdett a válogatott, ezt kihasználva az észak-afrikaiak négy perc alatt 4-0-ra elléptek. A némileg javuló védekezés ellenére sem sikerült csökkenteni a különbséget, mert nem változott a támadásban elkövetett hibák száma. A szakmai stáb előbb cserékkel, majd időkéréssel próbálkozott, de a magyar együttesnek az első félidőben csupán felvillanásai akadtak, ezért a szünetben 17-11-es hátrányban volt, írta az MTI.

A meccs kétharmadánál az egyiptomiak nyolc, a magyarok viszont már 16 rontott lövésnél tartottak, ez alapjaiban határozta meg a különbséget a csapatok között. Csakhamar 3-0-s sorozatot produkált a magyar együttes, ám az ellenfél egy időkérés után szintén hárommal válaszolt, ráadásul Bóka Bendegúz térdsérülés miatt kivált a játékból.

A folytatásban is hullámzott a mérkőzés, ugyanis egy 5-1-es magyar gólsorozat következett (26-24), ám hat perccel a vége előtt úgy tűnt, eldőlt a hetedik hely kérdése, akkor ugyanis Egyiptom 28-24-es előnyben volt.

Kovács Tamás / MTI Nagy csata után szomorúság

A rendes játékidőből hátralévő percekben azonban az észak-afrikaiak nem találtak be, a rendkívül összeszedetté vált magyar válogatott viszont négyszer is, így hosszabbításra volt szükség. A magyarok a ráadás harmadik percében vezettek először az egész meccsen, ami hetven percnél is tovább tartott, az első hosszabbítás után ugyanis 31-31 volt az állás.

A második ráadás utolsó fél percében megint az egyenlítésért kellett támadnia a magyar együttesnek, de egy eladott labda miatt ezúttal már nem járt sikerrel a csapat.

Székely Márton 13 védéssel zárt, ahogyan a túloldalon Karim Hendavi is, Mohamed Ali pedig hét lövést hárított. Az egyiptomiak legeredményesebb játékosa Ali Zein volt 12 találattal.

Kézilabda-vb, a 7. helyért

Egyiptom – Magyarország 36-35 (17-11, 28-28, 31-31) – kétszeri hosszabbítás után
v.: Kurtagic, Wetterwik (svédek)

6-3

Újabb egyiptomi beállós gól, Sebib révén (5-1), erre Lékai válaszolt (5-2). Mahmud brutális átlövésgóljával 6-2, de Bánhidi is beköszönt (6-3).

Ancsin, végre

4 perc 40 másodperc után Ancsin lövése talált először utat a kapuba (4-1).

4-0 oda

El-Vakil révén már 4-0 oda

Tétmeccsen veretlenül

A két válogatott eddig 17 alkalommal találkozott, ebből 15 magyar győzelem, valamint két döntetlen született. A tétmérkőzéseken Magyarország négyszer győzött, egyszer döntetlent ért el – utóbbit éppen legutóbb, a 2019-es vb csoportmérkőzésén, 30-30-ra.

Veszprémi ismerős

A csapatban lesz ismerős, hiszen a világbajnokság legeredményesebb egyiptomi játékosa a Veszprémben játszó Jehia el-Deraa, aki eddig 27 gólt szerzett.

Lejtmenetben Egyiptom

Nem lehet elégedett az egyiptomi férfi kézilabda-válogatott, amely nagyszerűen kezdte a vébét, hiszen a csoportkörben simán, fölényesen verte Horvátországot, Marokkót és az Egyesült Államok csapatát, majd a középdöntőben Belgium és Bahreint is felülmúlták. Dániával szemben azonban öt góllal alulmaradtak, majd néggyel kikaptak az Eb-címvédő Svédországtól a negyeddöntőben. Az 5-8. helyért pedig hosszabbításban Németország kerekedett felül.

Olvasói sztorik