Sport

„Se gazemberek, se hősök nem vagyunk” – kifakadt az AusOpen elődöntőse

PATRICK HAMILTON / BELGA MAG / Belga via AFP
PATRICK HAMILTON / BELGA MAG / Belga via AFP

Tíz év után először jutott el az Australian Open elődöntőjébe Viktorija Azarenka, a fehéroroszok kétszeres melbourne-i bajnoka, aki 2012-ben és 2013-ban sem talált legyőzőre az ausztrál nyílt teniszbajnokságon. A korábbi világelső a keddi negyeddöntőben 1 óra 39 perc alatt, két szettben, 6:4, 6:1-re győzte le a harmadikként rangsorolt amerikai Jessica Pegulát, ám a meccset követő sajtótájékoztatón régi sérelmeiről is beszélt. Arról, hogy végre túljutott azon, hogy egy évtizede csalással vádolták.

2013-ban ugyan simán, 6:1, 6:4-re verte a négy között az amerikai Sloan Stephenst, azonban váratlan közjátékkal magára zúdított némi haragot is. Történt, hogy ellenállhatatlan játékkal 6:1, 5:3-as előnybe került, azonban egymás után öt meccslabdát is elrontott, majd elveszítette az adogatását.

Ebben a kritikus pillanatban kért orvosi segítséget, majd az ápolásra vonatkozó szabályt felrúgva pánikszerűen kirohant a pályáról és a maximális hat helyett tíz percet töltött az öltözőben.

Miután visszatért, gyorsan lezárta a mérkőzést, ám amikor rákérdeztek, mi is történt valójában, azzal védekezett, hogy pánikrohama volt. Miután sokan firtatták, jogszerű volt-e a hosszabb kényszerszünet, eléggé zokon vette, a keddi sikerét követően pedig azt mondta, tíz évnek kellett eltelnie, hogy végre nyugodtan beszélhessen az ügyről.

„Ez volt az egyik legrosszabb, amit valaha átéltem profi pályafutásom során. Nem maga a pánikroham, hanem ahogy bántak velem ezután, ahogy este fél 11-ig magyarázkodnom kellett, mert az emberek nem akartak hinni nekem. Egyetértek azzal, amit Novak Djokovic mondott a minap: az emberekben van egy hihetetlen, gazember és hős utáni vágy, amiről írniuk kell.

De se gazemberek, se hősök nem vagyunk, csupán hétköznapi emberi lények, akik annyi mindenen mennek keresztül. Minden más feltételezés, ítéletek és megjegyzés csak szarság.

Úgy fogalmazott, „tíz rohadt évbe telt”, mire túllépett ezen, annyira zokon vette, hogy csalással és színleléssel vádolták.

“Nagyon örülök annak, hogy most magabiztosnak érzem magam, boldog vagyok, ez pedig segít abban, hogy nyitottabb, elfogadóbb és együttérzőbb legyek”

Az elődöntőben a tavalyi wimbledoni győztes, a kazah Jelena Ribakina lesz az ellenfele, aki ugyancsak simán, 6:2, 6:4-re verte a lett Jelena Ostapenkót

Australian Open, negyeddöntő

Nők:
Azarenka (fehérorosz, 24.) – Pegula (amerikai, 3.) 6:4, 6:1
Ribakina (kazah, 22.) – Ostapenko (lett, 17.) 6:2, 6:4

 

Férfiak:
Cicipasz (görög, 3.) – Lehecka (cseh) 6:3, 7:6 (7-2), 6:4
Hacsanov (orosz, 18.) – Korda (amerikai, 29.) 7:6 (7-5), 6:3, 3:0-nál Korda feladta

Kapcsolódó
Még az ütője is kiesett a kezéből, de övé lett az Australian Open egyik legbravúrosabb pontja
Ennél kiszorítottabb helyzetből valószínűleg nem lehet visszakanalazni a labdát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik