Sport

Kézi-Eb: a magukra hagyott társrendezők sem tudják, milyen hatása lehet a magyar visszalépésnek

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu
Csütörtökön már nem érte váratlanul az osztrák és a svájci szövetséget a Magyar Kézilabda Szövetség bejelentése, miszerint a jelentős költségek miatt Magyarország visszalép a 2024-es női Európa-bajnokság rendezésétől, az MKSZ ugyanis napokkal ezelőtt megkereste a társszervezőket.

A magyar, osztrák, svájci pályázatot még 2020 januárjában fogadták el 28:21 arányban – a döntő körbe a cseh, lengyel, szlovák közös kandidálás került még be. Az első 24 csapatos tornát a tervek szerint úgy rendezték volna, hogy a hat négyfős csoportból 2-2-t kaptak volna a rendező felek, a középdöntőket és a helyosztókat már Magyarország rendezte volna úgy, hogy a záró hétvégének a budapesti MVM Dome adna otthont.

A 20 ezer fős gigalétesítmény mellett a debreceni Főnix Csarnok (6500 fő), az innsbrucki Olympiahalle (8000 fő) és a bázeli St. Jakobshalle (12 400 fő) adott volna otthont a mérkőzéseknek.

Egyelőre nem látható előre, hogy a túl magas költségekkel indokolt lépésnek milyen hatásai lesznek

közölte az osztrák szövetség. Markus Plazer elnök elárulta, a magyar kollégák néhány nappal korábban arról tájékoztatták, hogy részükről rendezési bizonytalanságok merültek fel.

„A háttérben a svájci kollégákkal és az Európai Kézilabda Szövetséggel egyeztetve mérlegeljük, hogyan biztosítható az Eb lebonyolítása” – mondta Plazer.

Svájci részről Pascal Jenny elnök úgy fogalmazott, elsődleges céljuk továbbra is az, hogy a 2024-es női Európa-bajnokság során Svájcban is rendezzenek mérkőzéseket

Tájékoztatást kaptunk a magyar oldalon tapasztalható bizonytalanságokról, így a továbbiakban tartjuk a kapcsolatot a két társrendezővel és az EHF-fel.

Az európai szövetség annyit közölt, meglepte a magyar bejelentés, de addig nem tud érdemben nyilatkozni, amíg nem érkezik hivatalos információ a Magyar Kézilabda Szövetségtől. A kiadott közlemény szerint a végrehajtó bizottság a következő, január 28-i ülésén tovább foglalkozik az üggyel.

Kérdésinkkel megkerestük mi is az osztrák és a svájci szövetséget, amennyiben érkezik válasz, frissítjük írásunkat.

Kapcsolódó
Az európai szövetséget meglepte, hogy Magyarország visszaléphet a kézi-Eb rendezésétől
Hivatalos jelzés egyelőre még nem érkezett az Európai Kézilabda Szövetséghez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik