Sport

Az európai szövetséget meglepte, hogy Magyarország visszaléphet a kézi-Eb rendezésétől

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Kocsis Máté, a Magyar Kézilabda Szövetség elnöke a Nemzeti Sportnak nyilatkozva egyfelől arról beszélt, nem biztos, hogy újraindul a pozícióért az idei tisztújító közgyűlésen, illetve, hogy felmerült, hogy Magyarország részben vagy teljesen visszalép a 2024-es női Európa-bajnokság rendezésétől, mert „az nem helyes, hogy Magyarország milliárdokat költ el a 2024-es Eb-re, és ennek kiadásai már most is jelentkeznek, miközben sok ezer gyermek és utánpótlás-versenyző veszíti el hosszú hónapokra a sportolási lehetőségét a magas energiaárak miatt”. Utóbbi téma a Kormányinfón is szóba került, ahol Gulyás Gergely úgy reagált, a tornát vélhetően Svájc és Ausztria fogja megrendezni, nélkülünk.

Kérdéseinkkel megkerestük az Európai Kézilabda Szövetséget (EHF), ahonnan egy, a szervezet honlapján megjelent közleményre mutató linket kaptunk válaszul. Ebben ez áll:

Az EHF meglepetten reagál a Magyar Kézilabda Szövetség elnökének a magyar médiában megjelent, valamint a kormány tájékoztatóján elhangzott mai nyilatkozatokra a 2024-es Eb rendezésével kapcsolatban. Az EHF-nek tudomása van arról, hogy a közelmúltban a torna három szervezője, Magyarország, Svájc és Ausztria között információcsere volt az ügyben.

Az EHF részéről a torna jelenlegi szervezeti felépítése változatlan marad, hacsak nem érkezik hivatalos információ a Magyar Kézilabda Szövetségtől” – áll a közleményben, amiből az is kiderül, hogy a végrehajtó bizottság a következő, január 28-i ülésén tovább foglalkozik az üggyel.

A magyar, osztrák, svájci pályázatot még 2020 januárjában fogadták el 28:21 arányban – a döntő körbe a cseh, lengyel, szlovák kandidálás került még be. A budapesti MVM Dome és Debrecen szerepel magyar helyszínekként, az eredeti tervek szerint a helyosztók is a magyar fővárosban kerülnének megrendezésre.

2012-ben Hollandia rendezte volna meg a női Eb-t, de aztán hónapokkal a torna előtt jelezte, hogy mégsem tudja ezt vállalni. Szerbia lett a házigazda, az EHF pedig kizárta a tornáról a holland válogatottat. Ennek apropóján megkérdeztük az európai szövetséget, hogy egy esetleges magyar rendezői visszalépés milyen következményekkel járna, amire az a válasz érkezett, erről is csak akkor születhet döntés, ha a magyar szövetség hivatalosan is lemond a rendezésről.

„A mi esetünk annyival eltér vagy kedvezőbb az előbbiektől, hogy két évvel korábban jeleztük a szándékot, így van idő a szervezésen módosítani, és a következmények is enyhébbek lehetnek. Az EHF pontosan tudja, hogy a mi országunk talán a legjobb partnere a szervezésben, ezt már jó párszor bizonyítottuk akár a női BL final fourja, akár más világesemények kapcsán. Azt is tudja, ha mi hátrébb lépünk, annak nyomós oka van” – mondta erről Kocsis Máté a Nemzeti Sportnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik