Sport

„Nagyon nehéz lesz elérni a célunkat” – végleges a magyar kéziválogatott vb-kerete

Máthé Zoltán / MTI
Máthé Zoltán / MTI

Nagyon várjuk a világbajnokságot, tudjuk, hogy fontos, de azt is, hogy nehéz lesz. A csapat motivált, nagyon jól dolgoztak eddig a fiúk. Mindenki szurkoljon, hajrá magyarok!

– mondta magyarul a spanyol Chema Rodríguez, a magyar kézilabda-válogatott spanyol szövetségi kapitánya a Telkiben tartott hétfői sajtótájékoztatón.

Az olimpiai kvalifikációs lengyelországi és svédországi világbajnokság szerdán kezdődik, a magyarok csütörtökön kezdik el a tornát: 18 órától a Koreai Köztársaság csapata lesz az ellenfél, majd szombaton 20.30-tól Izlanddal, jövő hétfőn 20.30-tól pedig Portugáliával találkoznak. A középdöntőbe az első három helyezett jut, és magukkal viszik a másik két továbbjutó elleni eredményüket. A magyar együttes a göteborgi középdöntőben a Svédország, Brazília, Uruguay, Zöld-foki Köztársaság négyes első három helyezettjével játszhat. A középdöntő-csoportok első és második helyezettjei jutnak a negyeddöntőbe.

A magyar szövetség elvárása azért a legjobb hét közé kerülés a válogatottal szemben, mert az garantálná a részvételt a jövő évi párizsi olimpia egyik selejtezőtornáján.

Erre minden bizonnyal a nyolcadik helyezettnek is lehetősége lesz, ha az olimpiai címvédő, jövőre pedig házigazda franciák a hét közé jutnak.

Varga György / MTI

Chema Rodríguez – immár angolul – hozzátette az MTI tudósítása szerint, hogy nagyon jó felkészülés áll a csapat mögött, a koronavírus-járvány miatti rendkívül nehéz időszak után újra normális körülmények között dolgozhattak. Mint mondta, két szoros edzőmeccset játszottak Szlovéniával, a célnak megfelelt mindkettő, mert jól tudtak gyakorolni – a válogatott múlt csütörtökön 28-27-re nyert Ljutomerben, majd szombaton 32-29-re kikapott a szlovénoktól Nagykanizsán.

A szövetségi kapitány úgy fogalmazott, fizikálisan jó állapotban vannak a játékosok, jól összpontosítottak a munkára és készen állnak a tornára. Meglátása szerint rendkívül szoros és nehéz lesz a csoportjuk, mert Portugália és Izland a legtöbbet fejlődő csapatok között van az elmúlt éveket tekintve, olyannyira, hogy az északi szigetország együttese éremesélyes lehet a vb-n. Rodríguez úgy véli, a Koreai Köztársaság ellen nagyon nehéz felkészülni, hiszen a magyar válogatott legutóbb több mint tíz éve játszott az ázsiai csapattal, ráadásul az első meccs minden tornán nagyon nehéz, de készen állnak, hogy megküzdjenek velük.

Nagyon nehéz lesz elérni a célunkat, ezzel tisztában vagyunk, de minél több pontot tudunk magunkkal vinni, annál több lehetőségünk lesz a jó helyezés elérésére a középdöntőben. Az első célunk azonban a csoportkörből való továbbjutás

– nyilatkozta a kapitány.

A 19 fős játékoskeretből Palasics Kristóf, a NEKA kapusa maradt ki, ő nem utazik Svédországba.

Máthé Zoltán / MTI

A csapatkapitány, Mikler Roland arról beszélt, hogy sokat változott ő és a szerepe is az évek során.

„Egy olyan pozícióban játszom, amely a mai kézilabdázásban kiemelt fontos, hiszen egy kapus teljesítménye akár az egész tornát meg tudja határozni csapata számára. Az a lehetőség, hogy olimpiai kvalifikációs helyet érhetünk el ezen a vb-n mindent felülír, és úgy gondolom, kijárna nekünk egy hely a kvalifikációs tornák egyikén” – mondta Mikler, aki a csoporkörről úgy vélekedett, hogy nincs könnyű helyzetben a magyar válogatott, mert ez a négyes talán a legnehezebb, de bízik benne, hogy a legjobb két csapat egyike a magyar lesz.

A hazai Eb-t követően szeretném, ha revansot tudnánk venni ellenfeleinken. Amennyiben azt az arcát mutatja a csapat, amit igazán tudunk, akkor bárkivel felvehetjük a versenyt.

Nagy László, a magyar szövetség alelnöke elmondta, jól sikerült a december 27-én kezdődött edzőtábor, és a két edzőmeccs. Hozzátette, néhány játékelemet tudatosan nem mutattak meg a szlovénok ellen.

Mint a sajtótájékoztatón elhangzott, Juhász Ádám továbbra is kórházban van, a szemsérülése lassan javul, és további beavatkozások szükségesek a gyógyulásához. A Benfica irányítója a válogatott múlt keddi edzésen, a bemelegítés során sérült meg.

A magyar válogatott világbajnoki kerete

Kapusok: MIKLER Roland (OTP Bank-Pick Szeged), SZÉKELY Márton (MOL Tatabánya KC)

 

Jobbszélsők: RODRIGUEZ ALVAREZ Pedro (MOL Tatabánya KC), BUJDOSÓ Bendegúz (Ferencvárosi TC)

 

Jobbátlövők: ILIC Zoran (Telekom Veszprém), LEIMETER Csaba (PPD Zagreb, horvát), ANCSIN Gábor (MOL Tatabánya KC)

 

Irányítók: LÉKAI Máté (Ferencvárosi TC), HANUSZ Egon (TvB Stuttgart, német)

 

Beállók: BÁNHIDI Bence (OTP Bank-Pick Szeged), ROSTA Miklós (OTP Bank-Pick Szeged), SIPOS Adrián (Telekom Veszprém), SZÖLLŐSI Szabolcs (Dabas KC)

 

Balátlövők: BODÓ Richárd (OTP Bank-Pick Szeged), LIGETVÁRI Patrik (Telekom Veszprém), SZITA Zoltán (OTP Bank-Pick Szeged)

 

Balszélsők: BÓKA Bendegúz (Balatonfüredi KSE), KOVACSICS Péter (Ferencvárosi TC)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik