Élő Sport

Körömrágós meccsen kapott ki Dániától a kéziválogatott

Czeglédi Zsolt / MTI
Czeglédi Zsolt / MTI
A magyar női kézilabda-válogatott fordulatos mérkőzésen kapott ki 29-27-re Dániától az Európa-bajnokság középdöntőjének első fordulójában. A rivális három góllal is vezetett, innen fordított Golovin Vlagyimir csapata, de egy 5-1-es dán rohanás megpecsételte a sorsunkat. A nyolcgólos Klujber Katrin volt a mieink legeredményesebb játékosa. Legközelebb csak hétfőn játszik Magyarország, akkor Svédország lesz az ellenfél.

A magyar női kézilabda-válogatott 29-27-re kikapott Dániától az Európa-bajnokság középdöntőjének első játéknapján, csütörtökön Ljubljanában. A szoros vereség ellenére

a csapatnak matematikai esélye még van a csoport negyedik helyének megszerzésére, ami a magyar szövetség által célként meghatározott nyolc közé kerüléshez kell.

A 18 fős keretéből ezúttal Pásztor Noémi és Szemerey Zsófia maradt ki. A negyedik perctől felváltva születtek a gólok, mert nagyjából egyformán teljesített a két csapat, mindkét oldalon voltak hibák védekezésben és támadásban is. A magyarok ezúttal sem erőltették a gyors akciókat, Klujber Katrin és Kuczora Csenge rossz lövéseit pedig Szikora Melinda védései ellensúlyozták. Bátran, felszabadultan kézilabdáztak a magyarok, ezt bizonyította Győri-Lukács Viktória kínai figura végén szerzett gólja is.

Sok volt ugyanakkor a rontott lövés, na meg a dán kapuban Sandra Toft többször védett, a világbajnoki bronzérmes dánok így két góllal a szünetben. Golovin Vlagyimir szövetségi kapitány csak három cserejátékost küldött be az első felvonásban – mivel a magyar csapat csak hétfőn lép pályára legközelebb –, a második félidőt az eredeti összeállításban kezdte a csapat, Márton Gréta pedig három góllal nyitott.

Fokozatosan jött fel a magyar válogatott, majd a 45. percben pedig ismét megszerezte a vezetést. Remek labdaszerzések, jó védekezés és hatékony lövések jellemezték ekkor a Golovin-csapatot, amely az 51. percben vezetett először két találattal. A meccs az 54. percben vett fordulatot, amikor a magyarok a háromgólos különbségért támadhattak, de nem jártak sikerrel, a skandinávok pedig javuló védekezésükre alapozva 5-1-es sorozattal zártak.

Volt egy (vagyis több) érdekes játékvezetői ítélet is, az egyik a hajrában: Márton Grétát leütközték, ám még csak kiállítás sem lett belőle. Az elkövető az a Höjlund volt, aki két nagyon fontos gólt szerzett a folytatásban.

A meccs legjobbjának Klujber Katrint választották, aki 15 lövésből nyolc gólt lőtt. Eredményességben ugyanakkor Márton volt a magyar csapat legjobbja, mind a hat próbálkozását gólra váltotta.

Nem ment ilyen Kuczorának, aki tíz lövésből két gólig jutott, mindkettőt hetesből szerzett – egy büntetőt pedig kihagyott a hajrában.

A dánoknál Emma Friis kilencből hétszer volt eredményes, a győri Anne Mette Hansen háromszor talált be. A kapusok közül Szikora 37 lövésből kilencet, a győri Toft 32-ből tizet védett.

Középdöntő, I. csoport, 1. játéknap

Dánia-Magyarország 29-27 (14-12)

lövések/gólok: 44/29, illetve 51/27
gólok hétméteresből: 3/3, illetve 6/4
kiállítások: 4, illetve 6 perc

Magyarország: Szikora – Márton 6, Kuczora 2, Füzi-Tóvizi 2, Vámos 4, Klujber 8, Győri-Lukács 3, cserék: Hornyák 1, Bordás, Debreczeni-Klivinyi 1, Kácsor, Korsós, Janurik

6-7

Na, ennyit a szerencséről. Petersen gólja ellen nem volt ellenszer, majd jött egy újabb magyar hetes, de Klujber most rontott, pontosabban Toft védett.

6-6

Óriási szerencsénk volt. Egy visszafújt szitu után Burgaard lépett be a jobb oldalon és szerezte meg ismét a dánoknak a vezetést, amire válaszul Kuczora telibe trafálta a dán kapust. A leindítást Östergaard ugyanakkor a lécre vágta, majd Klujber kiharcolt és értékesített egy hetest. Így mínusz kettő helyet egál.

5-5

Na hát ennyit a hibákról, most már nem akarnak rontani a csapatok, ennek a kapusok már kevésbé örülnek. Egy gyors gólváltás után Tranborg dőlés közben pókhálózta ki a felső sarkot, de a túloldalon Vámos lövésénél Toft csak legyintett, mert nem tudott már mozdulni rá..

3-3

A dánok is bele-belehibáznak a meccs elejébe, egy kihagyott magyra lövés után rögtön eladták a labdát. Vámos hetest harcolt ki, Klujber becsapta Toftot. Ezt egy látványos emelés követte Friistől, de Lukács egalizált.

1-2

Kicsit hektikusan indul a mérkőzés, Klujber gólja után kihagyott helyzetek sorjáztak mindkét oldalon. Iversen aztán egy védővel a nyakán is besétált a hatosig és a kapuba bombázott, amire válaszul Kuczora csúnyán elmérte a hosszú felső sarkot. Mette Hansen góllal büntetett.

1-0 ide

Elkezdődött a mérkőzés, zöld mezben játszanak a mieink. Az előző meccsen jól kezdő szélősink, Győri-Lukács és Márton kezdett. Klujber megpattanó lövésével és góljával indult a találkozó.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik