Sport

A MOB-elnök a Liu testvérekről: Két ekkora világklasszist még nem veszítettünk el

Bruzák Noémi / MTI
Bruzák Noémi / MTI

A Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, Gyulay Zsolt az Inforádiónak nyilatkozva reagált a Liu testvérek ügyére. Gyulay azt mondta, sejthető volt, hogy nem lesz működőképes az, hogy Liu Shaolin Sándor és Liu Shaoang Kínában, kínai edzővel készül, majd magyar színekben versenyez a következő olimpián, mégis csalódott, hogy így döntöttek. A MOB-elnök szerint azon kell elgondolkodni, miként lehet megtartani a hasonló versenyzőket, illetve edzőket.

Két ekkora világklasszist még nem veszítettünk el

– hangsúlyozta, hozzátéve, hogy szerinte a Liu testvérek karrierjében még két olimpia is benne van, ezért is különösen fájó az elvesztésük.

Megjegyezte, hogy a sportba áramló pénzek miatt a többség már nem kifelé, hanem befelé áramlik, példaként említette a vonzó olimpiai járadékrendszert – amit egyébként Liu Shaolinék elveszítenek a kínai állampolgársággal. „Van, akit el lehet csábítani, van, akit nem, ebben sok minden közrejátszik” – mondta Gyulay Zsolt.

Az egyaránt olimpiai, világ- és Európa-bajnok gyorskorcsolyázók országváltási kérelméről kedden adott először tájékoztatást az MOKSZ, majd a szervezet elnöksége csütörtöki elnökségi ülésén úgy döntött, hogy hozzájárul ehhez, amennyiben a 2019. március 1-én kelt, a MOKSZ és a Liu testvérek által aláírt sportolói szerződésekben foglalt kötelezettségnek a versenyzők vagy a képviseletükben eljárók maradéktalanul eleget tesznek. Ez három év költségeit jelenti, ami 100-150 millió forintot jelent fejenként Kósa korábbi nyilatkozata szerint.

Kapcsolódó
A szövetség elengedi a Liu testvéreket, ha visszafizetik a rájuk fordított, százmilliós nagyságrendű összeget
Az elnökség tudomásul vette, hogy a két gyorskorcsolyázó a továbbiakban nem kíván magyar színekben versenyezni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik