Sport

A szövetség elengedi a Liu testvéreket, ha visszafizetik a rájuk fordított, százmilliós nagyságrendű összeget

Kisbenedek Attila / AFP
Kisbenedek Attila / AFP

Elnökségi ülést tartott a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség (MOKSZ), amelynek témája az olimpiai bajnok Liu Shaolin Sándor és Liu Shaoang országváltása volt.

A MOKSZ közleménye megjegyzi, hogy a szövetséghez Liu Shaoang és Liu Shaolin Sándor kézjegyével ellátott, 2022. október 30-án kelt nyilatkozat érkezett, amelyben a két rövidpályás gyorskorcsolyázó megerősíti, hogy a következő időszakra előkészített sportolói szerződésüket nem kívánják aláírni, és kérik a szövetség írásbeli jóváhagyását a közös megegyezéssel történő országváltáshoz, valamint a korábbi szerződéses jogviszonyukból eredő esetleges további fizetési vagy egyéb kötelezettségek alóli mentesüléshez.

A mostani elnökségi ülésen az a döntés született, hogy a szövetség sajnálattal tudomásul veszi, hogy a Liu fivérek nem kívánják aláírni a 2022-2026 közötti időszakra szóló sportolói szerződést. 

„Az elnökség a Liu Shaoang és Liu Shaolin Sándor által előterjesztett országváltási kérelemhez hozzájárul, amennyiben a 2019. március 1-én kelt, a MOKSZ és a Liu testvérek által aláírt sportolói szerződésekben  (III. 11. 27. pont) foglalt kötelezettségnek a versenyzők vagy a képviseletükben eljárók maradéktalanul eleget tesznek. A MOKSZ Elnöksége felkéri a MOKSZ gazdálkodási igazgatóját, hogy a Felügyelő Bizottság bevonásával a Liu Shaoang és Liu Shaolin Sándor, valamint a MOKSZ között 2019. március 1-én kelt sportolói szerződések III. 11.27. pontjában foglalt kötelezettség alapján a visszafizetendő összeget pontosan határozza meg, és azt külső, független könyvvizsgálóval auditáltassa mindkét érintett versenyzőt illetően” – olvasható a közleményben.

A testület egyúttal a Pénzügyminisztériumtól állásfoglalást kér „Liu Shaolin Sándor és Liu Shaoang, valamint a MOKSZ által 2019. március 1-én aláírt sportolói szerződések III. 11.27. pontjában foglalt visszafizetési kötelezettségükkel kapcsolatos eljárásra”.

Az országváltásról szóló hír után Kósa Lajos, a MOKSZ elnöke kiemelte, a szövetséggel kötött sportolói szerződés szerint egy versenyző más ország színeiben három éven belül nem indulhat ISU-versenyen, csak abban az esetben, ha MOKSZ részére valaki visszafizeti a sportolóra fordított utolsó hároméves időszakban keletkezett költségeket.

Ez az elnök szerint jelen esetben külön-külön száz-százötven millió forintot jelent.

Az egyszeres olimpiai bajnok Liu Shaolin Sándor, valamint öccse, a kétszeres olimpia bajnok Shaoang egyelőre nem kívánta megnevezni, melyik ország színeiben folytatnák pályafutásukat, de szinte bizonyos, hogy az országváltáshoz szükséges kihagyás után kínai színekben korcsolyáznak majd, mivel édesapjuk az ázsiai országból származik, ők pedig a nyáron kijelentették, követik edzőjüket, Csang Csing Linát, aki az idei téli olimpia után távozott a magyar csapattól, mivel visszautasíthatatlan ajánlatot kapott a kínai szövetségtől.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik