Élő Sport

Vért izzadt, de megnyerte első Eb-meccsét a női kéziválogatott

Czeglédi Zsolt / MTI
Czeglédi Zsolt / MTI
Bár az első félidőben Svájc három góllal is vezetett, és még az 51. percben is döntetlen volt az állás, végül a magyar női kézilabda-válogatott 33-28-ra győzött a szlovén, északmacedón, montenegrói közös rendezésű Európa-bajnokság A csoportjának első mérkőzésén.

Már az Európa-bajnokság előtti felvezetésben is nagy dilemmát okozott, hogyan fogalmazza meg a sajtó a magyar válogatottal kapcsolatos érzését, miszerint sok a hiányzó, vannak problémák, azaz itt minden meccsen meg kell szenvedni a pontért, pontokért. A hétfői, németek elleni hazai, 11 gólos vereséget követően csak abban bízhattunk, hogy az Eb-újonc Svájc elleni jó rajt nagy lökést ad, márpedig egy fiatalabb csapatnál a lelki tényező mindig extra erővel szolgálhat.

Miután mindkét válogatott alacsony szerkezettel érkezett a tornára, az várható volt, hogy nem az átlövőjáték volt dominálni. De amíg a svájciak váltogatták a védekezési rendszereket, és csapatként küzdöttek minden labdáért, addig nálunk elég tétova támadójáték nem sok jót ígért.

Svájc már a szeptember eleji, október végi dániai Golden League-en megmutatta, hogy mennyire épít a beállósra, ehhez képest a belső embereket teljesen szétzilálta az LC Brühl mindössze 19 éves játékosa, Tabea Schmid, aki akkor került helyzetbe, amikor akart, ezekből gólokat lőtt, heteseket harcolt ki.

De a 2005-ös születésű Mia Emmeneggerről (Spono Eagles) sem feledkezhetünk meg, aki a jobbszélről három kísérletből háromszor talált be.

A hajrában hárommal is ment az ellenfél, Golovin Vlagyimir akkor időt kért, de a félidő csak azért lett 12-14, mert az utolsó másodpercben Szikora Melinda hatalmas bravúrral védett egy ziccert.

Golovin Vlagyimir elismerte, hogy a szünetben odacsapott az asztalra, mert teljesen más felfogású csapat jött ki a pályára. Ez látható volt azon, hogy Schmid sokáig csak vergődött a védők szorításában, de a lecsorgó labdákra is előbb értek oda a magyarok.

A helyzet azonban csak annyit javult, hogy nem kellett két-háromgólos hátrányból kapaszkodni, végig döntetlen körüli volt az eredmény. Svájc bevetette a saját maga erősségének tartott hét a hat elleni játékot, és ez döntőnek bizonyult. Erre ugyanis nagyon jól reagált a válogatott, Márton Gréta és Győri-Lukács Viktória révén több üreskapus gólt is sikerült szerezni, sőt, mindkét magyar kapus is eredményes lehetett volna, de a kapufát találták el.

Az 51. percben végre sikerült visszavenni a vezetést, és onnantól Klujber Katrin, valamint Vámos Petra vezetésével már egyenes út vezetett a győzelemig. A 33-28-as eredmény első látásra könnyed sikert sejtet, de ezért vért kellett izzadni.

A magyarok vasárnap 18 órától Horvátországgal, kedden 20.30-tól pedig a címvédő Norvégiával találkoznak. A középdöntőbe a csoport első három helyezettje jut.

Kézilabda, női Európa-bajnokság, 1. forduló

A csoport
Magyarország – Svájc 33-28 (12-14)
Ljubljana
v.: Vujacic, Kazanegra (montenegrói)
Magyarország: Szikora, Janurik (kapusok) – Győri-Lukács 6, Klujber 9, Bordás 2, Hornyák, Vámos 6, Márton 4, Kácsor 2, Kuczora 2, Pásztor 1, Debreczeni-Klivinyi, Korsós, Albek 1, Töpfner.

 

Norvégia – Horvátország 32-23 (16-14)

 

B csoport:
Szlovénia – Dánia 28-26 (14-15)

 

Svédország – Szerbia 27-21 (14-9)

Kapcsolódó
„Jobb, ha tőlem félnek, és nem az ellenféltől” – Golovin odacsapott a félidőben
Hatásos volt, mert a szenvedő játékból küzdelmes fordítás és végül magabiztos siker lett.

Kiizzadta a győzelmet a női kézilabda-válogatott

Bár az első félidőben Svájc három góllal is vezetett, és még az 51. percben is döntetlen volt az állás, végül a magyar női kézilabda-válogatott 33-28-ra győzött a szlovén, északmacedón, montenegrói közös rendezésű Európa-bajnokság A csoportjának első mérkőzésén.

33-27 Lukács

Lukács is üres kapura… ezt már feladta az ellenfél (33-27).

32-27 Klujber

Klujber még üres kapura is eredményes (32-27).

31-27 Klujber

Klujber egy szemfüles labdaszerzés után talált be (31-27).

30-26 Vámos

Vámos szép egyéni akció révén (30-26).

27-25 Bucher

Svájci hetes, Bucher nem hibázott (27-25).

26-24 Lukács

Talán innen már könnyebb lesz, Lukács újabb góljával már kettő ide (26-24).

25-24 Márton

Márton újabb üreskapus góljával 25-24 ide.

Már nem emberelőny

Szerencsénkre elrontotta az emberelőnyös akciót Svájc, a másik oldalon Vámos harcolt ki hetest, Kündig pedig ugyancsak két percet kapott.

Emberhátrányban

Pásztor ziccerből kapu fölé lőtt, majd a saját kapunál Hornyák kapott két percet.

23-24 Schmid

Vámos ziccerből zúgó kapufát lőtt, Schmid szép gólt ejtett (23-24).

Olvasói sztorik