Sport

Önszántából vagy sem, de bocsánatot kért fejkendője miatt az iráni falmászó

IRNA / AFP
IRNA / AFP
Hazatért Teheránba és a kamerák előtt bocsánatot kért Elnaz Rekabi, iráni falmászó, aki egy hétvégi, dél-koreai versenyen fejkendő nélkül versenyzett. Szakértők szerint nem valószínű, hogy önszántából tette mindezt, de arra nincs bizonyíték, hogy a hatóságok kényszerítették rá.

Egy napja még arról számoltak be a hírportálok, hogy Rekabival a barátai nem tudták felvenni a kapcsolatot, elvették az útlevelét és mobiltelefonját, várhatóan titokban szállítják haza.

Kapcsolódó
Eltűnt egy iráni falmászónő, aki hidzsáb nélkül versenyzett
Fejkendő nélkül mászott Dél-Koreában, nem úszhatta meg.

A Guardian beszámolója szerint a sportoló hajnal négykor érkezett meg Teheránba, de a korai időpont ellenére sokan várták a Khomeini ajatollahról elnevezett nemzetközi repülőtéren és a nevét skandálva megtapsoltak, sőt, virágokat adtak át neki.

AFP / ESN Rekabit nagy tömeg várta a teheráni repülőtéren

Egy Rekabinak tulajdonított Instagram-fiók bejegyzése szerint nem szándékosan nem hordott hidzsábot, de azt nem tudni, ő posztolta-e mindezt. De a televíziós nyilatkozatával kapcsolatban is felmerült, hogy esetleg nem önszántából mondta azt, amit.

Mivel a cipőm és a felszerelésem felhúzásával voltam elfoglalva, elfelejtettem felvenni a hidzsábomat, majd elmentem versenyezni. Nyugodt lélekkel tértem vissza Iránba, hála istennek eddig nem történt semmi

– mondta.

Jogvédő szervezetek arra figyelmeztettek, hogy az iráni kormány rendszeres nyomásgyakorlásának része, hogy kikényszerített vallomásokat sugároznak az állami televízióban.

Mint sok más politikai foglyot az elmúlt napokban és hetekben, Rekabit is egy mentőautóval vittek el a repülőtér területéről. Jogvédők szerint az is baljós előjel, hogy a bátyját, Davoud Rekabit beidézték egy titkosszolgálati irodába.

Szerdán a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) közölte, hogy közös megbeszélést tartott a Nemzetközi Sportmászó Szövetséggel és az iráni illetékesekkel.

A NOB „egyértelmű biztosítékokat kapott arra vonatkozóan, hogy Rekabit nem éri semmilyen atrocitás, továbbra is edzhet és versenyezhet”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik