Sport

Eltűnt egy iráni falmászónő, aki hidzsáb nélkül versenyzett

AFP
AFP
Eltűnt és a barátai aggódnak Elnaz Rekabi iráni falmászó miatt, aki a nőknek kötelező fejkendő, a hidzsáb nélkül versenyzett Szöulban. A nagykövetség szerint hazatért a csapat többi tagjával, ugyanakkor barátai azt mondták a BBC-nek, hogy vasárnap óta nem tudták felvenni vele a kapcsolatot.

A BBC jól értesült forrásokra hivatkozva azt írta, Elnaz Rekabi útlevelét és mobiltelefonját elkobozták.

Az ellenzéki Iran Wire internetes híroldal arról számolt be, hogy Rekabit az iráni szöuli nagykövetségre vitték, hogy minimális ellenőrzés mellett haza tudják szállítani – de a tervezettnél egy nappal korábban, hogy megakadályozzák a teheráni nemzetközi repülőtéren zajló esetleges tiltakozásokat.

Irán szöuli nagykövetsége keddi Twitter-üzenetében közölte, hogy Rekabi 2022. október 18-án kora reggel indult Szöulból Iránba a csapat többi tagjával együtt.

Az Iráni Iszlám Köztársaság dél-koreai nagykövetsége határozottan tagad minden hamis hírt és félretájékoztatást

– áll a közleményben.

Iránban zavargások törtek ki Mahsza Amini halála miatt. A 22 éves nőt azért vették őrizetbe szeptember közepén, mert nem viselte az előírás szerint kötelező ruhadarabot, a hidzsábot. Szemtanúk szerint a fiatal nőt a rendőrök megverték a rendőrautóban, majd kómába esett. Három nappal később meghalt egy teheráni kórházban.

Tavaly Rekabi lett az első iráni nő, aki érmet nyert egy sportmászó-világbajnokságon, a múlt hétvégi, dél-koreai versenyen a negyedik helyen végzett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik