Sport

Meghalt a 102-szeres magyar bajnok Szendrődi Ildikó

skihungary.hu
skihungary.hu

92 éves korában elhunyt Kővári Károlyné Szendrődi Ildikó, a magyar alpesi sísport kiemelkedő alakja.

A magyar szövetség csütörtöki tájékoztatása szerint Szendrődi versenyzőként rekordot állított fel azzal, hogy 102 magyar bajnoki címet, közte 64 egyéni aranyérmet nyert.

Az egykori sportoló 25 éven át aktívan versenyzett, nemzetközi eredményei közül kiemelkedik az 1951-es egyetemi világbajnokság, ahol kétszer is a dobogóra állt.

Két téli olimpián képviselte Magyarországot: 1952-ben, Oslóban, majd 1964-ben az innsbrucki téli ötkarikás játékokon, utóbbin a legjobb eredményét elérve alpesi összetettben 19. lett. Előbb a BBTE, majd annak 1948-as megszüntetése után a BKV Előre színeiben versenyzett, később ugyanott edzőként dolgozott. Néhány korábbi klubtársával 1990-ben újra alakították a BBTE síszakosztályát, amely az alpesi versenyszámokban jelentős eredményeket ért el. A szakosztályt 2006-ig vezette.

A csapatbajnokságok során együtt versenyzett édesanyjával és nővérévével, majd később a lányával. Egy alkalommal vitorlázásban is nyert országos bajnokságot.

Szendrődi Ildikó 1958-ban szerezte meg edzői és testnevelői diplomáját a Testnevelési Főiskolán, ahol 30 éven át tanárként sítáborokat szervezett, segítségével többezer fiatal sajátította el a sízést. Évtizedeken keresztül aktív szerepet vállalt a Magyar Síoktató Szövetség munkájában.

Számtalan elismerést követően 2021-ben a Magyar Olimpiai Bizottság Fair Play Életmű Trófeával tüntette ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik