Sport

Nyolcszáznál is több orosz sportolóról derült ki, hogy doppingolt

Kirill KUDRYAVTSEV / AFP
Kirill KUDRYAVTSEV / AFP

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) ez év májusától július végéig 17 doppingügyben hozott elmarasztaló fegyelmi határozatot orosz sportolókkal szemben, a már feltárt esetek száma pedig 138-ra rúg.

A WADA pénteki összegző dokumentuma szerint további fegyelmi ítéletek várhatók, mivel minden ügyet kivizsgálnak. Az eddigi ismeretek szerint összesen 810 esetről van szó. Valamennyit annak az adatbázisnak a tüzetes átvizsgálása után különítették el, amelyet a moszkvai laboratórium adott át az ügynökségnek hosszadalmas huzavona után 2019 elején.

A labor működését és az Orosz Doppingellenes Ügynökséget (RUSADA) 2015 végén függesztették fel, miután a WADA az év novemberében nyilvánosságra hozott vizsgálati jelentése megállapította, hogy Oroszországban átfogó doppingolás zajlott.

Az akkori jelentés szerint az orosz doppingellenőrző szervek 2011 és 2015 között harminc sportágban mintegy ezer sportoló vizsgálati mintáját manipulálták, illetve pozitív teszteredményeket titkoltak el.

A labor azóta sem kapta vissza teljes értékűen működési szabadságát, ahogyan a RUSADA helyzete is változatlanul kérdőjeles. A RUSADA-t 2020 decemberében fosztotta meg úgynevezett megfelelőségi státuszától a WADA, amely azóta is szoros figyelemmel kíséri az orosz ügynökséget, hogy a felfüggesztési időszak zárultával, ez év végén felmérhesse, megfelel-e a helyreállítás minden feltételének.

A RUSADA a doppingellenes világkódexnek való megfelelés státuszát legkorábban december második felében kaphatja vissza, a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) által 2020 végén jóváhagyott kétéves szankciók lejártával.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik