Sport

Egy étrend-kiegészítő tette tönkre az életét, autógyárban dolgozik a kézilabdázó

Ifkskovdehandboll.com
Ifkskovdehandboll.com
Figyelmetlenség és balszerencse? Erre talán maga Richard Hanisch sem tud felelni, amikor felteszi magának a kérdést, hogyan került ilyen helyzetbe. A 32 éves svéd kézilabdázó szervezetében a tavalyi bajnoki elődöntő után tiltott szerre bukkantak, és hiába állította, hogy nem doppingolt, kétéves eltiltást kapott. Jelenleg egy autógyárban dolgozik, és ugyan 2023-ban visszatérhetne a pályára, még mindig bizonytalan a jövője.

Richard Hanisch olyan csapatokban szerepelt, mint a német Hamburg (2014-15), a svéd IFK Kristianstad (2015-17), és a norvég Elverum (2017-18), amelyekkel a Bajnokok Ligájában is szerepelhetett.

Kapcsolódó
„Szomorúság, döbbenet és düh, amit éreztünk” – kukkolós botrányok a női kézilabdában
Januárban derült ki, hogy két német csapatnál is kamerákat találtak az öltözőben.

Az élete azonban 2021. április 24-én megváltozott.

Akkor már három éve a IFK Skövde játékosa volt, és az IFK Kristianstad elleni harmadik elődöntőre készült, de egy fontos dolgot otthon felejtett: azt az energiaitalt, amelyet általában a meccsek előtt ivott. Egy csapattársa felajánlott neki egy másik étrend-kiegészítőt, Hanisch átnézte az összetevőket, és semmi olyat nem talált, ami szerepelt volna a tiltott szerek listáján.

A Skövde megnyerte a meccset, ezzel 14 év óta először bejutott a döntőbe. Hanisch két gólt szerzett, majd a társaival együtt örömtáncot lejtett az öltözőben. Az sem zökkentette ki, hogy egy másik csapattársával együtt véletlenszerűen kiválasztották a doppingellenőrzésre. Még azt is elmondta a doppingellenőrnek, hogy bevett egy étrend-kiegészítőt. A vizsgálat rutinszerűen megtörtént, a kézilabdázó el is felejtette gyorsan az egészet.

A csapat végül csak ezüstérmet szerzett, a három győzelemig tartó döntőt az IK Sävehof 3-01-ra megnyerte. Ugyanakkor a skövdei klub így is nagy előrelépésnek tartotta mindezt, és évadzáró bulira készült.

„Minden elsötétedett, sokkot kaptam”

Hanisch délután hazatelefonált, hogy beszéljen a feleségével, Mariával, megkérdezze, minden rendben volt-e a lányukkal az óvodában, mielőtt eltűnik a csapattal ünnepelni.

„A párom azt mondta, hogy levelet kaptam a svéd antidopping-csoporttól. Mondtam, biztos azért, hogy közöljék, negatív volt a tesztem. Néha küldtek róla levelet, néha nem. Kértem, nyissa ki, de aztán elhallgatott a telefonban. Majd közölte, hogy tiltott doppingszerek használatával gyanúsítanak. Minden elsötétedett, sokkot kaptam. Nem tudtam, hova menjek” – mesélte az Expressennek adott interjújában.

Miután letette a telefont, felhívta csapatorvosát, akit ugyancsak megdöbbentett a hír. Ő rácsörgött az IFK Skövde sportmenedzserére, Ulf Nyströmre, hogy megbeszéljék, hogyan tovább.

Alex Nicodim / NurPhoto / AFP A norvég Elverum csapatával is szerepelt a Bajnokok Ligájában

Hanisch magyarázat nélkül távozott, pontosabban nem ment el a záró összetartásra. Egyedül a csapatkapitányt hívta fel, akinek annyit mondott, hogy haza kell mennie.

„Egyből összeraktam, hogy a meccs előtt bevett táplálék-kiegészítővel lehetett a baj, hiszen csak abban tértem el az addigi étrendemtől.

És innentől egy szörnyű utazás vette kezdetét.

Az IFK Skövde játékosának szervezetében metilhexánamin nyomaira bukkantak. A DMAA-ként is ismert anyag gyakori a testépítők körében. Az 1970-es években orrdugulásra adták, mert szűkíti az ereket, később azonban a svédek veszélyesnek minősítették, mivel többek között szívproblémákat és magas vérnyomást okozott. A svéd antidopping-csoport szerint az étrend-kiegészítő iparban a metilhexánamin 18 különböző elnevezése is megtalálható, ami megnehezíti a felismerését. Ez okozta a problémát ezúttal is.

Miután mind az A, mind a B tesztje pozitív lett, szeptemberben kétéves eltiltást kapott, amely 2023. június 17-én jár le.

Nem látta értelmét a fellebbezésnek

„Egyértelmű, hogy rendkívül kemény ez a büntetés. Azt tudtam, hogy nem úszom meg, de ezt így értelmetlennek tartottam és áldozatnak éreztem magam. Utánanéztem, mit tehetek még, fellebbezhettem volna, de amikor megtudtam, hogy ez a döntés egyhangú volt, nem éreztem értelmét. A nemzetközi Sportdöntőbírósághoz is fordulhattam volna, de azt mondták, ez 60-600 ezer svéd korona, és semmi garancia arra, hogy csökkentik a büntetésem.

Azt éreztem, ezt nem fizethetem ki. Kézilabdázóként nem kerestem milliókat, egyszerűen nem érné meg.

Hanischnak el kellett fogadnia a büntetést, meg azt, hogy a klubja szerződést bontott vele. A büntetés miatt egyetlen csapattal sem edzhet, a testét csupán egyedül tarthatja formában.

„Nem vehetek részt semmilyen szervezett tevékenységben a szövetség égisze alá tartozó egyesületben, sem játékosként, sem vezetőként, sem önkéntesként” – tette hozzá szomorúan.

„Egyértelmű, hogy a legnagyobb felelősség engem terhel. Ami egy kicsit megkönnyíti a lelkemet az az, hogy mindent megtettem annak érdekében, hogy a helyes utam járjam.

De az esetem intő példa lehet mások számára. Nem akarom, hogy bárkinek is át kelljen élnie azt, amit nekem.

Olykor sír egy kicsit belül

Jelenleg a Volvo skövdei gyárában dolgozik, naponta 7.00 és 15.30 óra között.

„Teherautók összeszerelésén dolgozom, nem ez az álmom, de jó a munkahely, jó a munkáltató és közel vagyok a lakhelyemhez. Nyolc perc távolság biciklivel. De nagyon behatárolt az életem: munka után elmegyek a lányomért az óvodába, néha edzésre viszem, aztán irány haza. Ez hatalmas változás, nincs annyi szabadidőm, mint korábban, és több tervezést, szervezést is igényel. Inkább kézilabdáznék.”

Kapcsolódó
Kizárták a Bajnokok Ligájából a kétszeres győztes kézicsapatot
Az északmacedón Vardar az Európa Ligában sem indulhat.

Ami még megnehezíti az életét, hogy a nappalija ablaka az Aréna Skövdére néz.

„Minden nap eszembe jut és pláne fáj, amikor a lányom az arénára mutatva azt mondja: »Apa játszott ott, de már nem játszik.« Olyankor beleharapok az ajkamba, sírok egy kicsit belül, olyan nehéz.”

A sportoló érezte, nem birkózik meg egedül a helyzettel, így segítséget is kért.

„Felvettem a kapcsolatot pszichológussal, főleg az elején, hogy tudjam, hogyan tovább. Kicsit segített, de biztonságban érzem magam a családomban. Voltak hullámvölgyeim, de az alapvető biztonság mindig megvolt.”

Egy év múlva, június 18-án lejár az eltiltása, de ahhoz, hogy formába lendüljön, két hónappal korábban meg kellene kezdenie a komolyabb edzéseket. Hogy Skövdében szükség lesz rá vagy sem, nem tudja, de ha más megoldás nincsen, akkor költözik a család.

Mert kézilabdázni nagyon szeretne még.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik