Élő Sport

Drámai csata az Eb-döntőben, ezüstérmes a magyar válogatott

Illyés Tibor / MTI
Illyés Tibor / MTI

A magyar férfi vízilabda-válogatott nem tudta megvédeni címét a spliti Európa-bajnokságon, mert a szombati fináléban, kiélezett csatában 10-9-re kikapott a házigazda horvát csapattól.

Varga Zsolt szövetségi kapitány alaposan megfiatalított együttese utoljára 2-1-nél vezetett, de végig jól tartotta magát, három perccel a vége előtt még 8-8-at mutatott az eredményjelző. A hajrában aztán a horvátok 10-8-ra elhúztak, de a kiélezett végjátékban már nem tudott visszakapaszkodni a magyar csapat. A Kilenc magyar gólon összesen hét játékos osztozott. Vogel Soma 17-ből hét lövést hárított.

A horvátok az ugyancsak hazai rendezésű 2010-es Eb után másodszor diadalmaskodtak, míg a 13 elsőségükkel rekorder magyarok hetedszer zártak ezüstérmesként.

Európa-bajnoki döntő

Magyarország – Horvátország 9-10 (3-3, 0-1, 4-4, 2-2)

magyar gólszerzők: Molnár, Jansik 2-2, Zalánki, Német, Manhercz, Konarik, Vigvári 1-1

És itt a vége

A végére még maradt egy kis remény, miután 32 másodperccel a vége előtt Jansik bevert egy ötöst, de a horvátok rutinosan lehozták a fennmaradt másodperceket, így megnyerték az Európa-bajnokságot. Ugyanakkor az újjáalakuló magyar válogatottól több, mint biztató ez az ezüstérem.

Ilyen nincs

Dráma a hajrában, de mekkora! Legalábbis innen nézve. Ötöst harcolt ki a magyar csapat, Manhercz azonban a keresztlécet találta el, és nem befelé pattant a labda. Az ellenakcióból a horvátok is büntetőhöz jutottak, Marinic pedig bedobta.

A horvátok kezében a meccs

Legalábbis a rendes játékidő utolsó három percében náluk az előny. Kimaradt egy magyar támadás – Zalánki bombázott fölé -, a leindításból pedig ötöst harcoltak ki a hazaiak, amit Marinic értékesített.

De kárt érte - újabb felvonás

Nem sikerült átvenni a vezetést, pedig…Egy kontra után vezethettünk leindulást, de a léc közbe szólt majd Vigvárit szórták ki, de akkor a lé velünk volt.

Óriási gól, és magyar egyenlítés

Jansik most jóvá tette az előzőt, leszakadt a védőjéről, centerből pedig úgy dobott gólt, hogy gyakorlatilag gatyáig kiemelkedett a vízből.

De kár érte...

Jansik túl korán indult el, így a horvátok megkapták a labdát az első támadásra, így az emberhátrányuk is lepergett. Más kérdés, hogy gólt nem tudtak szerezni.

Idegtépő a meccs

Ismét fórba kerülte a házigazda, Basicra játszották aki a figurát, aki a léc alá pattintott. Fórt harcolt ki a magyar csapat a végére, de nem sikerült lövésig jutni.

Micsoda gól!

Vigvári Vendel lopta a távolságot, mindenhova nézett, csak a kapu felé nem, csak akkor, amikor már a dobómozdulata végén járt, nem is tudta olvasni a kapus. Ismét egál.

Magyar kiállítások, horvát gól

Előbb Feketét küldték ki ( ő már nem is jöhet vissza), amiből Harkov dobott gólt, majd Konarik is pihent 20 másodpercet, igaz, ebből csak föléig jutottak a horvátok.

Horvát gólra vagány magyar találat a válasz

Buric vette át ismét a vezetést a házigazdának, majd az ellenakcióban emberelőnybe kerültünk, Konarik pedig egy látványos elhajlásból kiegyenlített. Idegtépő a mérkőzés.

Kiegyenlítettünk!

Eddig jól alakul a harmadik negyed, mert bár két góllal ellépett a rivális, előbb Német volt eredményes, majd Manhercz értékesített egy ötméterest.

Érdekes helyzet, magyar gól

Egy bejátszás után mindenki a sípszóra várt, kivéve Német, aki középről a kapuba lőtt.

Vége az első félidőnek

Minimális előnyben a horvát csapat. Viszonylag sok a hiba, meg jó mindkét oldalon a védekezés, úgyhogy gólzáporra nem nagyon lehet számítani. Varga Zsolt csapata ugyan hátrányból várhatja a folytatást, de az látszik, hogy kicsit pontosabb játékkal mi is vezethetnénk.

Eksztázis a lelátón, felhoztuk a horvát kapust

Marko Bijac sokáig egy védést sem tudott bemutatni, de most az elmúlt percekben több magyar támadást is hárított, a közönség természetesen tombol minden hárításnál.

3-4 oda

A Honosított Harkov hitette el a magyar védelemmel, hogy már letett a lövésről, de aztán mégiscsak célba vette a kapunkat, Vogelt pedig meglepte ezzel. Ott az előny.

Videobírózni kellett

Ugyanis egy horvát lövés a keresztlécről a “gólvonalra’ pattant, de jól látszott, hogy teljes terjedelmével nem volt bent a labda, ezt a videózás is bebizonyította.

A második negyed első támadása a miénk

Angyal viszont elsüllyedt a védője szorításában és nem fújtak a játékvezetők. Fórba kerültek a horvátok, de a sokadik magyar blokk meggátolta őket a gólszerzésben.

Ott a válasz!

Molnár Erik szerzi meg a második gólját, jobbról, a kapufa segítségével pattintott az alsó sarokba. Ez volt az első negyed utolsó találata.

Micsoda pech...

Vezetnek a horvátok, de hogy… Előnyben Krapicot játszották meg, aki csak belepaskolt a labdába, ami Vogel arcát találta el, majd a gólvonal mögé hullott. Mák.

Ott az egyenlítés

Feketék küldték ki, majd a kijátszott figura végén Basic dobott közelről a kapuba, a kapusnak esélyt sem adva.

Már itt az előny

Ismét jól zárt a magyar védelem, egy blokk után indulhatott az újabb támadás, amiből Molnár Erik szerzett gólt.

Egyenlítettünk!

Túl sokáig azért nem tartott, hogy kiegyenlítsünk, Zalánki egalizált, miután elsüllyesztette a védőjét.

Olvasói sztorik