Sport

Serena Williamst kritizálta a tenisz homofób nagyasszonya

Adrian DENNIS / AFP
Adrian DENNIS / AFP
Bár csodálatos pályafutását mindenki irigyli, és teniszsikereit senki sem tudta túlszárnyalni, a 64-szeres Grand Slam-győztes (ebből 24 egyéni, 19 páros és 21 vegyes páros) Margaret Court évek óta megosztó és homofób nyilatkozataival kerül csak be a sajtóba. A 80 éves ellentmondásos személyiség most azzal vádolja a tenisztársadalmat és a múlt héten visszavonult Serena Williamset, hogy nem kapta meg tőlük a megérdemelt tiszteletet.

Kifejezetten fáj neki, hogy amíg kor- és honfitársát, aki 11-szeres egyéni Grand győztes Rod Laver, ünneplik, addig őt egyáltalán nem. De elismeri, hogy ennek oka a társadalmi kérdésekről vallott konzervatív meggyőződése, például az azonos neműek házasságának ellenzése.

Kapcsolódó
Nem ünnepelték, csak elismerték a teniszvilág kínossá vált őrült nagynénijét
Minden idők egyik legjobb, legfélénkebb teniszezőjéből, Margaret Courtból véres szájú homofób lett.

„Idén ott voltam Wimbledonban, de senki sem beszélt velem. Csak akkor merült fel a nevem, amikor arról szóltak a hírek, hogy Serena Williams hajszolja a 24. bajnoki címét. 2020-ban Wimbledonba mentem volna, hogy az 1970-es teljesítményem (amikor megnyertem egyéniben mind a négy nagy tornát) 50. évfordulóján köszöntsenek. De aztán beütött a koronavírus, így ez sohasem történt meg” – mondta.

A Roland Garrosra és a US Openre meg sem hívtak. Rod Lavert megünnepelték, nekem viszont a nem járt semmi azért, amit tettem.

Szerinte nem lehet összehasonlítani a pályafutását Serena Williams karrierjével. Court 14 szezon alatt 24 bajnoki címet szerzett, míg Serena 1999-ben nyerte meg első, 2017-ben pedig az utolsó Grand Slam-versenyét.

„Szívesen játszottam volna ebben a korszakban, mert szerintem sokkal könnyebb volt. Én is szívesen vittem volna magammal családot vagy a barátokat. De nem tudtam. Egyedül kellett mennem. Az emberek mindezt nem látják. Nem voltak velünk pszichológusok és edzők. Teljesen más világ volt, csalódást is okoz, hogy a mai játékosok nem tisztelik a múltat.”

Serenával kapcsolatban azt mondta, játékosként csodálta, de nem hiszi, hogy az amerikai klasszis valaha is hasonlóképpen érzett volna iránta.

Én a két gyermekem születése után is visszatértem, az első után még nyertem három nagy tornát. Serena azóta sem nyert Grand Slamet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik