Sport

Tomi Rocky az Alcatraz-börtönszigetről lábak nélkül úszott át a kontinensre

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu
A három évtizede egy vonatbalesetben mindkét lábát elvesztő paraúszó magyar megküzdött az elemekkel.

„Rocky”, azaz Patkás Tamás vasárnap reggel edzője, Rajos István, és Mányoki Attila társaságában elindult az Alcatraz-szigetre, hogy aztán helyi idő szerint 6 óra 40 perckor vízbe ugorjon, majd átússzon a szárazföldre.

Az őt mindvégig a vízben segítő, kísérő Mányoki beszámolója szerint a táv első felében a tartós, erős szél, és a rengeteg halászhajó miatt  hullámos volt az óceán felszíne, ami Tominak – aki majd három évtizede egy vonatbaleset során elvesztette mindkét lábát – ez enyhén szólva megnehezítette a haladását, ahogy a helyszín legendásan erős áramlatait is le kellett győznie.

De mindvégig keményen küzdött az elemekkel, és végül 47 perc 13 másodperc alatt alatt teljesítette az álmát, a „börtönszigetről” átúszott a szárazföldre, a partra ült a 3,3 kilométerre lévő San Francisco-i öbölben.

Kapcsolódó
„Ha úgy maradok, hosszában vág ketté a vonat, ha elfordulok, keresztben”
Munkahelyi balesetben veszítette el mindkét lábát, rokkantnyugdíjasként sokszor a mindennapokban is komoly akadályokkal szembesül. Mikor értelmes elfoglaltságot keresett magának, végül a sportot választotta. A 49 éves paraúszó nemrég azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy átúszta az Európát Ázsiától elválasztó Boszporuszt. „Rocky", azaz Patkás Tamás felidéz néhány pillanatképet az életéből.

Az úszást a Pacific Open Water Swim Co. szervezte és bonyolította le.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik