Sport

Kovács Zsófiát a súlyos sérülés miatti szünet sem zökkentette ki, Eb-aranyérmes ugrásban

Koszticsák Szilárd / MTI
Koszticsák Szilárd / MTI

Kovács Zsófia aranyérmet szerzett vasárnap ugrásban a női torna Európa-bajnokságon, Münchenben.

A Dunaújvárosi KSE versenyzője a csütörtöki selejtezőben 13,816 pontot kapott az ugrásaira, És ezzel első helyen került a döntőbe.

A finálé egy-egy francia és izraeli tornász ugrásaival kezdődött, az első esélyes, a Münchenben egyéni összetettben és csapatban is aranyérmes olasz Asia D’Amato harmadiknak ugrott. Egyből át is vette a vezetést, dacára annak, hogy a második gyakorlata után a leérkezésnél ellépett, ráadásul olyan szerencsétlenül, hogy ölben kellett levinni a pódiumról.

Utána az a brit Jessica Gadirova következett, aki tavaly második volt az Eb-n és most is másodikként jutott be a szer döntőjébe. Az ugrásai azonban most kevésbé sikerültek, négy tornászt követően csak a harmadik helyre voltak elegendőek.

A szer két évvel ezelőtti Európa-bajnoka, a 22 éves Kovács a második csoport második ugrója volt, de előtte a bolgár Valentina Georgijevát D’Amatóhoz hasonlóan hosszan ápolni kellett a matracon. Eközben a magyar próbálta nem elveszíteni a fókuszt és melegen tartani az izmait, de nem volt könnyű dolga, mert az ápolás hosszú percekig tartott.

Végül Georgijevát és D’Amatót is hordágyon vitték ki a csarnokból,

előbbi nagyon súlyosan megsérült, már a helyszínen infúziót kapott és az ápolás során paravánnal takarták el a nézők elől.

A több mint negyedórás kényszerszünet után Kovács ismét ugorhatott bemelegítésként, majd élesben nagyszerűen teljesített: az első gyakorlatát 14,200 pontra, a másodikat pedig 13,666-ra értékelték, így 13,933 ponttal az élre ugrott. Ez egyben azt is jelentette, hogy már biztos érmes, mert őt már csak két riválisa követte.

Ők azonban nem tudtak elé kerülni, így Kovács Zsófia érvényesítette a papírformát, és megszerezte pályafutása harmadik Eb-aranyérmét.

Kovács a talaj döntőben is érdekelt volt. A selejtezőben a kilencedik legjobb eredmény volt az övé (13,433), de mivel egy nemzetből legfeljebb csak ketten kerülhettek a nyolc közé, hatodikként ő is bejutott a fináléba.

A vasárnapi zárószámot az olasz Martina Maggio kezdte, aki első helyen kvalifikálta magát a döntőbe, és 13,933-as pontszámot érő nagyszerű gyakorlatával megadta az alaphangot a küzdelemnek, érezhető volt, hogy ezt a produkciót nehéz lesz túlszárnyalni. A negyediknek szőnyegre lépő Kovácsnak sem sikerült, sőt, miután egy ugrássorozat végén leült, és csupán 12,533 pontot kapott a zsűritől, elszálltak az érmes reményei.

Maggiót végül csak a címvédő brit Jessica Gadirova tudta felülmúlni, mögöttük egy másik olasz, Angela Andreoli lett a harmadik. Kovács nyolcadikként zárt. A másik két szeren német győzelemnek örülhetett az Olimpiai Csarnokot teljesen megtöltő közönség: felemáskorláton Elisabeth Seitz, gerendán pedig Emma Malewski lett az aranyérmes.

Eredmény:

női torna, ugrás:
1. Kovács Zsófia 13,933 pont
2. Asia D’Amato (Olaszország) 13,716
3. Aline Friess (Franciaország) 13,599

 

felemáskorlát:
1. Elisabeth Seitz (Németország) 14,433
2. Alice D’Amato (Olaszország) 14,400
3. Lorette Charpy (Franciaország) 14,166

 

gerenda:
1. Emma Malewski (Németország) 13,466
2. Ondine Achampong (Nagy-Britannia) 13,400
3. Carolann Heduit (Franciaország) 13,400
talaj:
1. Jessica Gadirova (Nagy-Britannia) 14,000
2. Martina Maggio (Olaszország) 13,933
3. Angela Andreoli (Olaszország) 13,866
…8. Kovács Zsófia 12,533

Ajánlott videó

Olvasói sztorik