Sport

A Hosszú Katinkát kiejtő Mihályvári-Farkas Viktória Európa-bajnoki címet nyert

Czeglédi Zsolt/MTI
Czeglédi Zsolt/MTI
Egy arany- és három ezüstéremmel és számos egyéni csúccsal zártak a magyar úszók a római Európa-bajnokság szombati versenynapján.

A magyarok közül elsőként női 200 gyorson Pádár Nikolett ugrott medencébe és egyéni csúccsal, 1:57.80-as idővel bejutott a döntőbe. Futamában úgy lett harmadik, hogy csak egy tizeddel maradt el az elsőtől, összesítésben az ötödik legjobb idővel kvalifikálta magát.

Nagyon boldog vagyok, mindenképpen be akartam kerülni ebbe a döntőbe, de nem gondoltam volna, hogy már itt az elődöntőben meg tudom dönteni az egyéni csúcsomat

– mondta a fiatal úszó.

Rögtön utána már éremért szurkolhattunk, Kós Hubert és Kovács Benedek 200 háton igyekezett dobogóra kerülni. A futam előtt technikai gondok adódtak a rajtgéppel, de ezt gyorsan kijavították és látszólag nem is zavarta meg a magyarokat. Kós féltávnál picit lemaradt,

Kovács viszont egészen hatalmas hajrát mutatott be és egyéni csúccsal ezüstérmes helyen csapott célba 1:56.03-mal.

Ilyen előzmények után érkezett meg tíz perccel később Németh Nándor és Milák Kristóf, hogy száz gyorson meglepjék a románok szupersztárját, David Popovicit. Erre végül nem került sor, mert a 17 éves klasszis új világcsúccsal nyert aranyérmet, de Milák remek hajrával másodikként zárt.

Kapcsolódó
Milák Kristófot csak világcsúccsal lehetett megverni 100 gyorson
Országos rekordot úszott az Eb-n, de a szám világklasszisa ellen nem volt esély.

Sok ideje nem maradt a pillangóúszás világbajnokának az ünneplésre, mert nem sokkal később már 100 pillén várt rá elődöntő. Ebben futamgyőzelemmel, 51.01-gyel jutott fináléba – amely a legjobb idő az egész mezőnyből – ráadásul a másik futamban harmadikként célba érő Kós 51.69-cel nyolcadikként szintén döntőzni fog vasárnap. Ezt követően Verrasztó Dávid és Zombori Gábor 200 mellen harcolt a döntőért, de végül egyikük sem jutott be a fináléba. Zombori azonban így is elégedett lehet, mivel 2:13.47-es idővel egyéni legjobbját úszta.

Kapcsolódó

Ezt követően viszonylag hosszú szünet következett, majd Jakabos Zsuzsanna és Mihályvári-Farkas Viktória döntője következett 400 vegyesen. Jakabos már háton is az élmezőny tagja volt, féltávnál pedig másodikként fordult.

Mihályvári-Farkas brotuálisan nagyot ment mellen, harmadik helyről elindulva egy testhossz előnnyel kezdte a gyorsúszást, amely behozhatatlannak bizonyult. Ráadásul mögötte Jakabos csapott célba másodikként, vagyis kettős győzelemmel zárult a futam.

Zárásként a női 4×100-as gyorsváltón volt a sor, Sarah Sjöström ebben úgy bekezdett, hogy önmagában éremre behozta a csapatát, de végül a britek a nyolcas pályára előzni tudtak. A magyar Senánszky Petra, Molnár Dóra, Gyurinovics Fanni, Pádár Nikolett 3:39.42-vel az ötödik helyen ért célba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik