Sport

10-15 év visszalépést jelenthet a vaxmentes kézilabda

David Aliaga / NurPhoto / NurPhoto via AFP
David Aliaga / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Egyelőre nincs egyetértés a kézilabdasport egyik legnagyobb visszhangot kiváltó próbájával, a vaxmentes labda kipróbálásával kapcsolatban. A nemzetközi szövetség (IHF) egyből a mélyvízzel kezdte, ugyanis az idei, női U18-as világbajnokságon vezette be.

Kapcsolódó
Profitálhat-e egyre több légiósából a magyar kézilabda?
Nem mindegy, hogy egy tehetséges fiatal megelégszik a langyos vízzel vagy megpróbál feljebb lépni, például külföldre igazolni.

A norvég női kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya, Thorir Hergeirsson – amellett, hogy szerint nem élesben kellene tesztelni – diszkriminációt emlegetett ezzel kapcsolatban.

„Érdekes, hogy fiatal lányokkal tesztelik. Miért nem a fiúknál csinálják? nem. Ez a tendencia a múltban is megfigyelhető volt, bár mostanában azért jobb lett a helyzet.

Ez megmutatja, hogy milyen kultúra uralkodik az IHF-nél

– idézte a Daniasport.hu portál Hergeirssont.

A szakember arra figyelmeztetett, az nem jó, ha egy játékos a pályafutása során egyszer ilyen, egyszer olyan labdával játszik. Szerinte egészen fiatal korban kell elkezdeni a hozzászoktatást, hogy mire a kézisek felnőnek, addigra megtanulják, hogyan fejlesszék a technikájukat vax nélkül.

„Nem szabad az íróasztalnál ülőkre hagyni a döntést, azokkal kell jól kommunikálni, akik ezt a sportot űzik.”

Amíg Flemming Dam Larsent, a dán U18-as válogatott edzőjét érte néhány pozitív meglepetés (például kevesebb technikai hibát látott), addig Jesper Jensen, a dán felnőtt női válogatott szövetségi kapitánya állítja, a vax alappillére és szerves része a sportnak.

Szerintem ez 10-15 év visszalépést jelent

– állapította meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik