Sport

Két világbajnoki érmet is besöpörtek a magyar öttusázók

pentathlon.hu
pentathlon.hu

Szép Balázs egyéniben bronzérmet, a csapatban pedig ezüstérmet nyert az alexandriai öttusa-világbajnokság szombati versenynapján.

A 69 fős mezőny kedden a selejtezővel kezdett, onnan 36-an kerültek a szerdai körvívásba, melynek eredményét magukkal vitték a versenyzők az elődöntőbe, és a továbbjutók a döntőben is ezzel a pontszámmal kezdtek. A csütörtöki elődöntőben két 18-as csoportban zajlottak a küzdelmek, a szombati döntőbe csoportonként az első hét közvetlenül, további négy öttusázó pedig pontszáma alapján jutott be.

A 18-as fináléban Szép mellett Demeter Bence, Bőhm Csaba és Bereczki Richárd is kvalifikálta magát, vagyis mind a négy magyar döntőbe jutott. Ezt egyedül a magyarok mondhatták el magukról.

A szerdai vívást a magyarok közül Bőhm fejezte be a legjobb eredménnyel (21 győzelemmel és 14 vereséggel), de a lovaspályán egyedül az ő lova vert le egy akadályt. Demeter, Szép és Bereczki hibátlanul és szintidőn belül ment végig – igaz, Demeter 10 pontos büntetést kapott utólag a vb eredményközlője szerint.

Kapcsolódó
Világkupa aranyérmes a magyar öttusa vegyesváltó
Aranyérmet nyert a Gulyás Michelle, Szép Balázs páros vegyes váltóban az öttusázók világkupa-sorozatának ankarai döntőjében.

A mezőny ezt követően az emelt páston vívott bónuszpontokért, Bereczki négy ellenfelét győzte le, Szép kettőt, Demeter pedig egyet, míg Bőhm első pástra lépésekor kikapott. Ezután a 25 méteres, nyitott medencében 200 méter leúszása várt a döntősökre: Bőhm negyedik (2:01.60 perccel) negyedik, Bereczki (2:01.98) a hatodik, Demeter (2:02.08) a hetedik, Szép (2:04.23) pedig a kilencedik időt úszta.

A négy lövősorozattal megszakított 5×600 méteres futásnak Bőhm a negyedik, Demeter a nyolcadik, Szép a 11., míg Bereczki a 13. pozícióból vághatott neki. A kombinált számban kiélezett verseny alakult ki, csak a tavaly olimpiai bajnok brit Joseph Choong előnye volt viszonylag jelentős.

Szép már az első lövészetével ígéretesen javított a helyzetén, mert harmadikként jött ki az állásból Choong és az egyiptomi Mohamed Elgendi mögött, és ezt a helyét végig meg is őrizte.

Demeter a nyolcadik, Bőhm a tizedik, a 18 fős döntő negyedik magyarja, Bereczki Richárd a 13. helyen végzett.

Jó formában, jól sikerült felkészülés után érkeztem a világbajnokságra, de nem számítottam ilyen jó eredményre, egy kicsit engem is meglepett.

Köszönöm az édesanyámnak és az edzőimnek, hogy ezt a kiváló eredményt elérhettem. Erősségem a kombinált szám, futásban kihoztam magamból a maximumot, a végén arra figyeltem, hogy ne előzzenek meg, meglegyen a harmadik hely”

– mondta Szép az MTI-nek, aki nem sokkal a célba érkezést követően felhívta futóedzőjét, Kárai Kázmért, de nem tudtak megszólalni, csak sírtak a telefonban.

A fináléba a magyarok négy, a franciák, a németek és a csehek három-három versenyzővel jutottak be, végül kis különbséggel győztek a franciák, a magyarok és a németek előtt. Egyéniben

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik