Sport

A dánok sem tudták megmenteni a lovaglást az öttusában

Vladimir Astapkovich / Sputnik / AFP
Vladimir Astapkovich / Sputnik / AFP

A nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) elutasította a Dán Öttusa Szövetség fellebbezését, amelyet a lovaglás kivételéért nyújtott be, közölte az MTI.

Kapcsolódó
Akadálypályán versenyeztek az öttusázók, ez a szám válthatja a lovaglást
Ha nem sikerül meggyőzni a NOB-ot a sportág fejlődéséről, akkor 2028-ban már nem szerepel az öttusa az olimpiai programban.

A nemzetközi szövetség (UIPM) végrehajtó bizottsága tavaly novemberben közölte, hogy a 2024-es játékok után a lovaglás már nem lesz része a sportágnak, majd a közgyűlés is helyben hagyta ezt. A dánok februárban fordultak a CAS-hoz és kérték a döntés érvénytelenítését, mivel szerintük a végrehajtó bizottságnak nem volt joga ilyen határozatot hozni, megszegte a UIPM alapszabályát és megsértette az etikai kódexet.

Valamennyi bizonyíték áttanulmányozását követően a CAS elutasította a fellebbezést, és a megtámadott határozat érvényességét megerősítette

– áll a bíróság csütörtöki ítéletében.

A UIPM novemberben azzal indokolta a szám kivételét, hogy az addigi formájában bizonytalan az öttusa helye az ötkarikás programban. A NOB végrehajtó bizottsága decemberben bejelentette, hogy – a súlyemelés és az ökölvívás mellett – az öttusa nem szerepel a 2028-as Los Angeles-i olimpia előzetes programjában, ugyanakkor bizonyos feltételek teljesülése esetén még bekerülhet. A testület közgyűlése februárban hasonlóan foglalt állást.

A lövészetből, úszásból, vívásból, futásból és lovaglásból álló öttusa 1912 óta szerepel az ötkarikás játékok műsorában. A lebonyolítási rend sokszor változott az évek folyamán, de a sportágak sosem cserélődtek. A magyarok eddig kilenc arany-, nyolc ezüst- és hat bronzérmet nyertek ebben a sortágban olimpiákon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik