Sport

„Többet értem el, mint amiről álmodni mertem volna” – 70 éves a Nemzet Bajsza

Anke Fleig / SVEN SIMON / SVEN SIMON / dpa Picture-Alliance via AFP
Anke Fleig / SVEN SIMON / SVEN SIMON / dpa Picture-Alliance via AFP
„Elégedetten nézek az életemre” – mondta a német kézilabdasport egyik legnagyobb élő alakja, Heiner Brand, aki kedden ünnepelte a 70. születésnapját, de a nagy buli ötletét elvetette.

„Körülbelül 250 vendég jött el az 50. születésnapomra. Utána feltettem a kérdést magamnak, hogy akkor kivel is beszéltem valójában? Ezért a mostani a jubileumot csak a legszűkebb családi körben, a feleségemmel, a gyerekeimmel és az unokáimmal ünnepeltem” – nyilatkozta Brand, aki elsőként lehetett játékosként és edzőként is világbajnok.

Kapcsolódó
Íme egy európai kupasorozat, amely tárt karokkal várja az orosz csapatokat
Nem hiába a Gazprom a névadó szponzora a kézilabda SEHA Ligának.

„A házasságom 47 éve tart, minden rendben van a gyerekekkel. A sport terén pedig többet értem el, mint amiről álmodni mertem volna.

A hobbimból munka lett. Csodálatos

összegezte életét.

Csak a Gummersbach

Az 1952. július 26-án született szakember pályafutása során csak szülővárosa csapatában, a VfL Gummersbachb an szerepelt, amellyel hatszor nyert bajnoki címet, négy kupát, két BEK-et (1974, 1983), két KEK-et (1978, 1979) és egy IHF-kupát (1982).

1959-ben, hétévesen kezdett el kézilabdázni, aktív pályafutását 1984-ben fejezte be, bár 1986 decemberében rövid időre még visszatért. A válogatottban 1974-ben, Izland ellen mutatkozott be, összesen 131 mérkőzésen játszott és 231 gólt szerzett. 1976-ban olimpiai negyedik, 1978-ban világbajnok lett.

Közvetlenül a pályafutása befejezése után a Gummersbachnál és a válogatottnál is másodedző lett, előbbinél 1987-ben lett vezetőedző. 1992-től 1994-ig az SG Wallau-Massenheim csapatát irányította, mielőtt megkezdte második ciklusát a Gummersbachnál (1994-96)

A két klubbal háromszor lett bajnok (1988, 1991, 1993), mielőtt 1997-ben megkezdte 14 éves pályafutását a válogatottnál.

Összesen öt érmet nyert a válogatottal: 2007-ben világbajnok, 2004-ben Európa-bajnok volt, míg a 2004-es olimpián, a 2003-as vébén és a 2002-es Eb-n ezüstéremig vezette a csapatát.

2011 nyarán átadta a szakmai irányítást addigi segítőjének, Martin Heubergernek.

Álbajusszal ünnepelték

„Minden győzelem szép volt, de a két világbajnoki cím a legemlékezetesebb. 1978-ban nagy meglepetés volt a sikerünk, 2007-ben pedig rendkívüli és hihetetlen élmény volt hazai légkörben megnyerni a világbajnokságot” – mondta.

Andreas Rentz / Bongarts / Getty Images A nagy borotválás

Azt mondta, a csapategység az, ami a leginkább kell a nagy sikerekhez. Ezért még abba is beleegyezett, hogy jelképét, a hatalmas bajuszát is feláldozza a siker oltárán.

„A 2004-es szlovéniai Európa-bajnokságon megígértem a játékosoknak, hogy ha aranyat nyerünk, leborotválhatnak. Nos, a feleségemnek és a lányomnak nem tetszett, ahogy akkor kinéztem” – nyilatkozta a Kickernek a Nemzet Bajszának (Der Schnauzbart der Nation) nevezett szakember.

firo / augenklick/firo / dpa Picture-Alliance Játékosai álbajusszal ünnepelték a vb-címet

De az arcszőrzet a 2007-es vb-aranyban is komoly szerepet játszott, azzal viszont alaposan meglepték a játékosai, hogy álbajusszal jelentek meg a díjátadón.

„Egyáltalán nem tudtam róla. A döntő után adtam egy tévéinterjút, majd vissza kellett rohannom az öltözőbe, hogy időben eljussak a díjátadóra. És akkor jöttek felém az első játékosok, bajusszal. Még mindig nem tudom, kinek az ötlete volt.”

Nem bánta meg a korai befejezést

2011-es távozása után még négy évig a német szövetség sportigazgatója volt, de azt nem tartotta az ő világának. De edző nem akart már lenni.

Soha többé nem gondolkodtam azon. Mindig is mondtam, hogy nem akarok 60 évesen tréningruhában állni a teremben. Ezt a lépést sem bántam meg soha

– mondta.

Később a Sky televízió szakértője lett, emellett előadásokat tart cégeknél csapatépítésről, vezetésről és motivációról. A szabadidejében pedig egykori játékosaival, Christian Schwarzerrel, Daniel Stephannal és Stefan Kretzschmarral golfozni jár.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik