Sport

Az olimpiai bajnok Varga Zsolt lett az új pólókapitány

Kovács Tamás / MTI
Kovács Tamás / MTI

Ahogyan azt korábban pár helyen már előrejelezték, Varga Zsolt lett a magyar férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya, és egyből mély vízbe ugrik, ugyanis ő készíti fel a csapatot az augusztus 29-én kezdődő Európa-bajnokságra. A magyar csapat Szerbiával, Izraellel és Szlovéniával szerepel egy csoportban.

Az 50 éves Varga Zsolt játékosként a KSI-ben kezdte, majd játszott Újpesten, a BVSC-nél, a horvát Mladostban, 2001 és 2010 között pedig Olaszországban profiskodott, majd hazatérése után két évig a Ferencváros vízilabdázója volt. Volt magyar (kétszer) és horvát bajnok csapat tagja, az olaszoknál ezüst volt a legjobb eredménye. Nyert Magyar Kupát, Horvát Kupát, LEN Kupát, van KEK- és BL-ezüstje is.

A center tagja volt a 2000-ben, Sydney-ben olimpiai bajnok magyar csapatnak. A válogatottal 1998-ban vb-második, 1997-ben és 1999-ben Európa-bajnok volt.

2012-ben vonult vissza, de rögtön el is kezdte új karrierjét: a Fradi ifjúsági csapatának edzője, valamint az utánpótlás szakmai igazgatója lett. Közben az ifjúsági válogatott másodedzői posztját is betöltötte.

2013-ban lépett elő vezetőedzővé a Ferencvárosnál, amely európai topcsapat lett az évek során, háromszor nyerte meg a magyar bajnokságot, kétszer az Európa Kupát és az európai Szuperkupát, egyszer pedig a Bajnokok Ligáját. Az edző idén májusban szívműtéten esett át, de a bajnoki döntő második mérkőzésén ismét ő irányította a Fradit, amely legyőzte az OSC-t.

„Szeretném megköszönni a Fradinak a lehetőséget, minden mélypontot és csúcspontot megélhettem a klubnál, mindig megadták a munkához szükséges támogatást. Személyesen Madaras Norbertnek és Nyíri Zoltánnak is köszönöm a mindennapos munkában nyújtott segítséget, ahogyan a családomnak is köszönöm, hogy mögöttem álltak és állnak.

Ahogyan ismertek, munkamániás vagyok, a legszívesebben már most ott állnék a parton síppal a számban. Egy biztos, a következő időszak jelmondata a munka, munka, munka, fejlődés, fejlődés, lépésről lépésre lesz

– mondta székfoglalójában az új kapitány, akinek a 2024-es párizsi olimpia végéig szól a szerződése.

Kapcsolódó
Märcz Tamás távozik a férfi vízilabda-válogatott éléről
Ahogy várható volt, a vb-7. hely nem maradt következmény nélkül.

A magyar szövetség hétfőn döntött a váltás mellett, Märcz Tamás közös megegyezéssel távozott, miután a magyar csapat csalódást keltően szerepelt, és csak a hetedik lett a budapesti vizes világbajnokságon – a szakember irányításával korábban Európa-bajnoki címet, vb-ezüstöt, tavaly pedig olimpiai bronzérmet nyert a csapat. Az eredményei elismerései mellett a szervezet közleményében jelezte, a párizsi olimpiára való tekintettel a tervezettnél gyorsabb ütemű megújulásra van szükség.

A hírek szerint Varga Zsolt mellett még Varga Dániel, valamint Cseh Sándor merült fel lehetséges kapitányjelöltként.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik