Sport

Märcz Tamás távozik a férfi vízilabda-válogatott éléről

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu
A Magyar Vízilabda Szövetség (MVSZ) elnöksége hétfői ülésén úgy döntött, hogy a jövőben nem Märcz Tamás irányítja a férfiválogatottat. A szövetségi kapitány közös megegyezéssel távozik.

A Magyar Vízilabda Szövetség (MVLSZ) a hétfői elnökségi ülésén meghallgatta a két szövetségi kapitány, a férficsapattal hetedik helyen végző Märcz Tamás, és a női válogatottat ezüstéremig vezető Bíró Attila beszámolóját a budapesti vizes világbajnokságról, majd az a döntés született, hogy

Märcz közös megegyezéssel távozik.

Minderről a szövetség a hivatalos oldalán számolt be, ahol hosszan sorolták a szakember érdemeit, de megjegyezték, hogy az elnök, Vári Attila jelezte, ebben a sportágban magasabbak az elvárások, egy vb-7. hely pedig magyarázkodásra ad okot. A párizsi olimpiára való tekintettel a tervezettnél gyorsabb ütemű megújulásra van szükség – a következő kapitányra vonatkozó kérdést szerdán trágyalja a szövetség. Ami már csak amiatt is sürgető téma, mert augusztus 27-én kezdődik az Európa-bajnokság.

A férficsapat helyzetét már a vb utolsó napján is tárgyalta az elnökség, de akkor még nem született döntés. Mindenesetre a szövetségi kapitányok szerződésében régóta szerepel, hogyha nem végez a csapat az első négy között egy világversenyen, a szövetség minden következmény nélkül befejezettnek tekintheti a megállapodást.

Varga Jennifer / 24.hu

Märcz Tamás játékosként 2000-ben, Sydney-ben olimpiai bajnok, 1998-ban, Perth-ben világbajnoki ezüstérmes volt, míg az 1997-es, sevillai és a két évvel későbbi, firenzei Európa-bajnokságon aranyérmet szerzett. Miután olasz állampolgárságot is szerzett, 2012-ben tagja volt az olimpiára készülő válogatottnak, de végül az utolsó keretszűkítéskor kimaradt.

Klubszinten nyert LEN-kupát (2005), volt BL- és KEK-döntős, négyszeres magyar és kétszeres olasz bajnoknak mondhatja magát.

Játékos-pályafutásának befejezése után a BVSC vezetőedzője lett, 2014-15-ben Merész András másodedzőjeként dolgozott a magyar női válogatott mellett.

Miután a riói olimpián elért, csalódást jelentő ötödik hely után Benedek Tibor úgy döntött, nem hosszabbítja meg a szerződését, pályázott a férfikapitányi tisztségre, és azt 2016. december 15-én el is nyerte.

Irányításával a válogatott 2020-ban Európa-bajnok, 2017-ben világbajnoki ezüstérmes, 2021-ben olimpiai bronzérmes lett.

Az idei vizes vébén azonban nem jött össze az éremszerzés, ugyan a csapat három győzelemmel kezdett és csoportgyőztesként rápihenhetett a negyeddöntőre, ott 11-10-re kikapott az olaszoktól, majd a helyosztókon az Egyesült Államok is legyőzte ötméteresekkel.

A 7. hely végül meglett, miután Montenegrót sikerült 8-6-ra legyőzni, ugyanakkor ez így is minden idők második legrosszabb magyar vb-eredménye.

A szereplést követően Märcz kapitány önkritikusan értékelt, és vállalta a felelősséget. Ugyanakkor kiemelte, hogy ha a terveknek megfelelően Fukuokában lett volna a világbajnokság, ahogy eredetileg tervezték, akkor meghúzott volna pár vagány dolgot, és a fiatalítással az olimpiára kezd el építkezni. De ezt egy hazai vébén nem lehetett megtenni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik