Sport

Csak kapkodtuk a fejünket az atlétikai vb meglepetései láttán

ANDY LYONS / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP
ANDY LYONS / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP

Magyar idő szerint szerda hajnalban több váratlan eredmény is született az eugene-i atlétikai világbajnokságon.

1500 méteren például mindenki a szám norvég klasszisa, Jakob Ingebrigtsen győzelmét várta, aki Tokióban olimpiai bajnoki címet nyert ebben a számban, és volt már korábbról Európa-bajnoki aranya is. A norvég most is az első helyen vágott neki az utolsó körnek, azonban bő 200 méterrel a vége előtt megelőzte őt Jake Wightman, az elképesztő hajrát pedig tudta tartani a legvégéig, a norvég hiába tett meg minden erőfeszítést arra, hogy visszavegye tőle az első helyet. A spanyol Mohamed Katiré lett a bronzérem.

A 28 éves Wightman győztes ideje 3:29.23 volt, ő Steve Cram 1983-as győzelme óta az első brit, aki meg tudta nyerni ezt a számot a vébén. Plusz adalék, hgy az édesapja a stadionkommentátor a világbajnokságon.

A 400 méteres gátfutásban még ennél is nagyobb szenzációt láthatott a közönség. Itt előzetesen Karsten Warholm és Rai Benjamin csatájára számított mindenki, ugyanakkor már az intő jel lehetett, hogy az olimpiai bronzérmes Alison Dos Santos az eldöntőben is a legjobb időt futotta. A brazil a döntőben sem lassított,

46.29-es világbajnoki rekorddal nyert (1993-as volt a korábbi csúcs), ő minden idők első brazil világbajnoka atlétikában.

Az amerikai Benjamin második helyre beért, honfitársa, Trevor Bassitt lett a harmadik. Az olimpiai és kétszeres világbajnok, féltávnál még első helyen álló Warholm teljesen összezuhant, csak a hetedik helyen végzett.

Kapcsolódó
Ilyen egy futóverseny, amin két századmásodperc dönt a vb-címről
Fred Kerley az előfutam után a döntőben is megállíthatatlannak bizonyult.

A 200 méter elődöntőiben az okozott meglepetést, hogy a 100-on győztes Fred Kerley nem jutott be a döntőbe. 20.68-as idővel csak a huszadik lett, ez jelentősen elmarad egyéni legjobbjától (19-76), amit még tavaly repesztett. A célba érve a combjához kapott, de jelen állás szerint tudja folytatni a vébét, ami már csak amiatt is fontos lenne a házigazda számára, mert tagja a 4×100-as váltónak is.

Női magasugrásban az ausztrál Eleanor Patterson győzött 202 centiméteres ugrással. Az ukrán Jaroszlava Mahucsik is 202 cm-t teljesített, de neki egy próbálkozással több kellett ehhez riválisánál. Mahucsik Dnyipróból menekült el az orosz-ukrán háború kitörésekor.

Férfi diszkoszvetésben a szlovén Kristjan Ceh idei 14 versenyéből 13-at megnyert, ezúttal 71,13 méteres vb-csúccsal végzett az élen.

Az olimpiai bajnok svéd Daniel Stähl lemaradt a dobogóról, negyedik lett.

Atlétikai vb, eredmények

férfi 1500 m:
1. Jake Wightman (Nagy-Britannia) 3:29.23 p
2. Jakob Ingebrigtsen (Norvégia) 3:29.47
3. Mohamed Katir (Spanyolország) 3:29.90

férfi 400 m gát:
1. Alison Dos Santos (Brazília) 46.29 mp
2. Rai Benjamin (Egyesült Államok) 46.89
3. Trevor Bassitt (Egyesült Államok) 47.39

férfi diszkosz:
1. Kristjan Ceh (Szlovénia) 71,13 m
2. Mykolas Alekna (Litvánia) 69,27
3. Andrius Gudzius (Litvánia) 67,55

női magasugrás:
1. Eleanor Patterson (Ausztrália) 2,02 m
2. Jaroszlava Mahucsik (Ukrajna) 2,02
3. Elena Vallortigara (Olaszország) 2,00

Ajánlott videó

Olvasói sztorik