Sport

„Lehetetlen titkolózva élni” – melegségéről beszélt a legjobb orosz teniszezőnő

Christophe ARCHAMBAULT / AFP
Christophe ARCHAMBAULT / AFP

A női tenisz-világranglista 12. helyezettje, az orosz Darja Kaszatkina elárulta, hogy saját neméhez vonzódik, és a műkorcsolyázó olimpikonnal, Natalija Zabijakóval alkot egy párt.

Kaszatkina egy orosz bloggernek adott videóinterjúban coming outolt, és azt mondta, nevetséges az az elképzelés, hogy valaki egyszercsak eldönti, hogy mostantól meleg akar lenni.

„Őszintén, ha lenne választási lehetőség, ki akarna meleg lenni? Miért nehezítenéd meg a saját életed, főleg Oroszországban, mi lenne az értelme?¨ – tette hozzá a 25 éves teniszező, aki a legelőkelőbb helyen áll a világranglistán az orosz játékosok közül.

Oroszország 2013-ban fogadta el azt a propagandatörvényként elhíresült jogszabályt, ami az LMBTQI közösséggel szembeni gyűlöletkeltésen és uszításon kívül lehetetlenné teszi a melegséggel, transzneműséggel kapcsolatos tudományos párbeszédet és felvilágosító munkát is.

A törvény életbe lépése óta az országban tovább nőtt a homo- és transzfóbia: LMBTQI emberek nyilvánosan meg sem említhetik a szexuális irányultságukat vagy nemi identitásukat.

A Barcelonában felvett interjúban Kaszatkina azt mondta, attól fél, hogy a hazájában sosem lesz lehetősége arra, hogy megfogja a barátnője kezét.

Lehetetlen titkolózva élni.  Túlságosan nehéz, és mellé értelmetlen is. Békében élni magaddal az egyetlen dolog, ami számít, és baszódjon meg mindenki más

– fogalmazott a pályafutása során négy tornát megnyerő játékos, aki idén elődöntős volt a Roland Garroson.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik