Sport

110 éves igazságtalanság után két olimpiai arany ügyében is döntött a NOB

Collection Roger-Viollet / Roger-Viollet via AFP
Collection Roger-Viollet / Roger-Viollet via AFP
Ismét egyedüli győztesnek tekinti a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) a 1912-es stockholmi játékokon öt- és tízpróbában aranyérmes Jim Thorpe-ot.

Az indián származású Thorpe-ot az akkori amatőrizmussal kapcsolatos szigorú szabályok megsértése miatt fosztották meg elsőségeitől. A NOB 110 évvel azután állította vissza győzelmeit, hogy megnyerte a tízpróbát, majd V. Gusztáv svéd király a záróünnepség alatt a világ legjobb sportolójának nevezte.

Kapcsolódó
60 rejtélyes év után lett sporthérosz a Télapó-szakállú öregúr
Megkockáztatjuk: sohasem döntik meg Oscar Swahn olimpiai rekordjait.

Mire Thorpe – fittyet hányva az etikettre és udvariasságra – csak annyit felelt:

Kösz, király!

Thorpe, akit a The Associated Press a 20. század első felének legjobb sportolójának választott, megnyerte az öttusát (nem a mostani modern pentatlont, hanem atlétikai számokból álló ötpróbát) és a tízpróbát.

A kor szabályai szerint csak amatőr versenyzők indulhattak a játékokon, azonban 1913 januárjában a Worcester Telegram egy történetet tett közzé, amelyben megírta, hogy Thorpe profiként baseballozik (1909-1910-ben meccsenként 2. plusz heti 35 dollárt keresett).

Az Amatőr Atlétikai Unió főtitkára, James Edward Sullivan olyan komolyan vette feladatát, hogy nyomozni kezdett, majd a szövetség visszamenőleg megvonta Thorpe amatőr státusát és elvette az olimpiai bajnoki címeit.

(Tízpróbában Hugo Wieslandernek ítélték az aranyat, azt azonban a svéd sportoló nem volt hajlandó átvenni. Öttusában a norvég Ferdinand Bie-t hozták ki győztesnek.)

Thorpe családja 1982-ben – 29 évvel a halála után – megkapta aranyérmei másolatát a NOB-tól, olimpiai rekordjait azonban nem állították vissza, ahogy a státuszát sem a két szám egyedüli győzteseként. Két éve egy petícióban követelték, hogy nevezzék meg őt jog szerinti aranyérmesnek öttusában és tízpróbában, miután a NOB hivatalos listáiban akkor társbajnokként szerepelt.

Nagyon hálásak vagyunk, hogy a közel 110 éves igazságtalanságot végre helyrehozták, és nincs zűrzavar a történelem legfigyelemreméltóbb sportolójával kapcsolatban

– mondta Nedra Darling, a petíciót indító Bright Path Strong társalapítója.

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) ugyancsak egyetértett abban, hogy eredményei kerüljenek be a hivatalos listákba.

Thorpe öttusában legközelebbi riválisa pontszámának háromszorosát szerezte meg, tízpróbában pedig 688 ponttal ért el többet a második helyezettnél.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik