Sport

„Nem akarok gyilkosokat látni az atlétikai pályán!”

Daniel Derajinski / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP
Daniel Derajinski / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP

Az ukrán Jaroszlava Mahucsih korábban nemcsak riválisának, de barátjának is mondhatta az orosz Marija Laszickenét, a női magasugrás két kiemelkedő versenyzője között azonban a háború mindent megváltoztatott.

Kapcsolódó
Drámai vallomás: embercsempészek vitték Angliába, a futás mentette meg az olimpiai bajnok életét
A négyszeres olimpiai, hatszoros világ- és ötszörös Európa-bajnok Mo Farah elárulta, hogy álnevet használ.

A 20 éves ukrán sportoló az elmúlt években kiváló teljesítményt nyújtott, a 2019-es dohai világbajnokságon ezüst-, a tokiói olimpián bronzérmet nyert, míg fedett pályán mint a tavalyi, torinói Eb-n, mind az idei, belgrádi vébén az első helyen végzett.

Laszickene ennél sokkal sikeresebb pályafutást tudhat maga mögött, hiszen a tokiói olimpiai bajnoki cím mellett háromszor nyert vébét (2015., 2017, 2019), egyszer Európa-bajnokságot (2018), de volt fedett pályán is Eb- (2018) és vb-győztes (2014, 2018).

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Yaroslava Mahuchikh (@rosya_dp) által megosztott bejegyzés

Annak ellenére, hogy ő a jelenlegi világ- és olimpiai bajnok, a Eugene-ben kezdődő világbajnokságon nem indulhat – hiszen a Nemzetközi Atlétika Szövetség (követve a NOB ajánlását) az ukrajnai inváziót követően eltiltotta az orosz és a fehérorosz sportolókat.

Laszickene tiltakozott a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnál, amelynek elnökét, Thomas Bachot azzal vádolta, hogy új háborút indított a kitiltásokkal.

„Magasugrásban a fő versenytársaim az ukránok. De nem tudnám, hogyan nézzek a szemükbe, vagy mit mondjak nekik. Ők és családjuk azt tapasztalják, amit egyetlen embernek sem szabadna” – nyilatkozta.

Ez azonban nem hatotta meg ukrán riválisát, Mahucsih ugyanis nehezményezte, hogy a háború kirobbanása óta Laszickene semmit sem üzent ukrán honfitársainak.

Bezzeg Bachnak írt, hogy versenyezhessen, mert ő orosz. De a mi embereink meg azért halnak meg, mert ukránok. Én nem akarok gyilkosokat látni az atlétikai pályán!

jelentette ki.

A saját ambícióira kitérve Mahucsih úgy fogalmazott, a versenyzés több motivációt ad a jó eredmények eléréséhez.

Az Egyesült Államok először ad otthont atlétikai világbajnokságnak: péntektől jövő vasárnapig a 177 ezer lakosú Eugene lesz a helyszín. Az oregoni városban 192 ország 1900 atlétája indul – köztük két magyar, a kalapácsvető Halász Bence és a hétpróbázó Krizsán Xénia. A dohai vb 37 címvédője mellett 42 tokiói olimpiai bajnok nevezett. Oroszország az ukrajnai háború miatt nem vehet részt a vb-n.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik