Sport

Drámai vallomás: embercsempészek vitték Angliába, a futás mentette meg az olimpiai bajnok életét

MARTIN BUREAU / AFP
MARTIN BUREAU / AFP
Szinte egész életét álnéven töltötte Mo Farah, a britek négyszeres olimpiai, hatszoros világ- és ötszörös Európa-bajnok atlétája, akit 12 éves korában embercsempészek vittek Nagy-Britanniába – erről a 39 éves klasszis a BBC egyik dokumentumfilmjében mesélt.

„Az az igazság, hogy nem az vagyok, akinek gondolsz” – mondta a négyszeres olimpiai bajnok a szerdán bemutatásra kerülő The Real Mo Farah című műsor előzetesében.

Kapcsolódó
Járni is alig tud, még a gyerekei előtt is összeesik az olimpiai bajnok
Az ausztrál úszó a betegsége diagnosztizálása után depressziós lett, alkoholba fojtotta fájdalmát, azonban óriási lelkierővel kijött a gödörből, és most a nyilvánosság elé állt azért, hogy másoknak segítsen.

Szomáliai születésű sportoló azt mondta, hogy Hussein Abdi Kahin néven született egy olyan régióban, amely mára Szomáliföld néven nagyrészt függetlenné vált. Ellentétben azzal, amit korábban állított, Farah bevallotta, hogy a szülei sohasem éltek az Egyesült Királyságban. Édesapja meghalt a polgárháborúban, anyától pedig elszakították. Kilencéves korában egy ismeretlen nő hozta be az országba.

„Illegálisan hoztak be egy másik gyerek, Mohamed Farah nevén” – mondta. Tizenkét éves koráig nem mehetett iskolába, ételért cserébe házimunkát kellett végeznie és gyerekekről kellett gondoskodnia.

Sokszor csak bezárkóztam a fürdőszobába, és sírtam

– mesélte.

A megoldást végül mégiscsak az iskola jelentette, miután beiratkozott a Feltham Community College 7. évfolyamára. Korábbi tanára, Sarah Rennie azt mondta a BBC-nek, hogy ápolatlanul és gondozatlanul jött, járt iskolába, nagyon keveset beszélt angolul, és érzelmileg, valamint kulturálisan elidegenedett gyerek volt.

Testnevelő tanára, Alan Watkinson azonban észrevette, hogy a srác azonnal átalakul, amint az atlétikai pálya közelébe kerül. „Úgy tűnt, az egyetlen, amit megért, az a testnevelés és a sport nyelve” – mondta.

Mo Farah szerint a sport mentőövet jelentett számára.

„Az egyetlen dolog, amit tehettem, hogy megszabaduljak ebből az élethelyzetből, az volt, hogy futottam” – mesélte.

Végül elárulta Watkinsonnak valódi kilétét, a hátterét és azt a családot, amelyben dolgozni kényszerült. A tanár tájékoztatta a helyi társadalombiztosítót, és ő segített nevelőcsaládot találni a számára.

A futás mentett meg

– állapította meg Farah, aki elmondta, hogy saját gyermekei inspirálták, hogy most a nyilvánosság elé lépjen.

„Számomra a család jelent mindent, és szülőként megtanítod a gyerekeidet, hogy legyenek őszinték. De mindig is úgy éreztem, hogy a titkom miatt sohasem tudtam önmagam lenni és elmondani, mi történt valójában. Most fontos volt számomra, hogy elmondhassam az igazat” – tette hozzá.

A sportoló semmit sem tud az igazi Mohamed Farah sorsáról, csak reméli, hogy jól van.

Egy ügyvéd a dokumentumfilmben arra figyelmeztette Farah-t, hogy a leleplezés következtében elveszítheti brit állampolgárságát, de a belügyminisztérium már jelezte, nincs mitől tartania.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik