Sport

“Hálás vagyok, hogy nem bénultam le” – írta egy bringás a Tour-baleset után

Szerdán macskaköves szakaszt rendeztek a francia kerékpáros körversenyen, amelyen többen is megsérültek és kénytelenek voltak feladni a Tour de France-t. Egyikük Michael Gogl, az Alpecin–Fenix osztrák bringása volt, aki légmellet kapott, valamint tört a medence- és a kulcscsontja, valamint csigolyája is.

Kapcsolódó
Bejött a macskakő átka: törtek a csontok a Tour szerdai etapján
Primoz Roglic megúszta vállficammal, és folytatta a versenyt.

Gogl az Instagramon üzent az érte aggódóknak:

Mindent leszámítva, hálás vagyok, hogy nem bénultam le, és mindezt le tudom írni

– áll a bejegyzésében.

Egy estét egy francia kórházban kellett töltenie, majd Belgiumba szállították, hogy ahol további vizsgálatok és megfigyelés várt rá.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Michael Gogl (@michaelgogl) által megosztott bejegyzés

Pogacar nagyot megy

Az összetettben éllovas Tadej Pogacar megnyerte az idei első hegyi befutót, így egymást követő két etapot zárt elsőként. Pénteken a Tomblaine-ből indult 176,5 kilométeres táv során két harmadik kategóriás emelkedő várt a mezőnyre, a végén első kategóriás hegyi befutóval a La Planche des Belles Filles-en. Nehezen alakult ki a szökés, végül mintegy 50 kilométer után tízen tudtak eltekerni, a záró emelkedőhöz közeledve négyen voltak elöl másfél perc előnnyel. A májusi Giro d’Italián az Etnán hegyi befutót nyerő német Lennard Kämna volt a legerősebb a szökésből, a hét kilométer hosszú, 8,7 százalékos átlagmeredekségű emelkedő jelentős részét egyedül tekerte végig. Hátul a hegyig az Ineos Grenadiers üldözött, az emelkedőn pedig Pogacar csapata, az UAE kezdett rombolásba, az esélyesek közül elsőként az orosz Alekszandr Vlaszov szakadt le.

Az 1140 méteren fekvő cél előtti utolsó kilométeren helyenként 24 százalékos volt a meredekség, a murvás úton Pogacar támadása amortizálta néhány fősre az esélyesek csoportját, majd a dán Jonas Vingegaard indult meg, és 80 méterrel a cél előtt utolérte Kämnát. Egyedül Pogacar tudott vele tartani, a szlovén az utolsó métereken elé is került.

Így a csütörtöki szakaszsikerével a sárga trikót átvevő Pogacar növelte előnyét összetettben – egyedül Vingagaard áll hozzá képest egy percen belül.

Roglic 12, a 2018-as győztes brit Geraint Thomas pedig 14 másodpercet kapott Pogacartól, Kämna végül negyedikként gurult át a célvonalon.

Az utolsó méterek meredekségét mutatja, hogy a lemaradó versenyzők közül néhányan a kerékpárjukat tolva fejezték be a szakaszt.

7. szakasz, Tomblaine-La Planche des Belles Filles, 176,5 km, hegyi befutó

1. Tadej Pogacar (szlovén, UAE) 3:58:40 óra
2. Jonas Vingegaard (dán, Jumbo-Visma) azonos idővel
3. Primoz Roglic (szlovén, Jumbo-Visma) 12 másodperc hátrány
4. Lennard Kämna (német, BORA-hansgrohe) 14 mp h.
5. Geraint Thomas (brit, Ineos Grenadies) azonos idővel

Az összetett élcsoportja:
1. Pogacar 24:43:14 óra
2. Vingegaard 35 másodperc hátrány
3. Thomas 1:10 perc hátrány

Ajánlott videó

Olvasói sztorik