Élő Sport

Milák Kristóf világcsúccsal védte meg vb-címét, Németh Nándor szétúszásban döntött országos rekordot

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Rendkívül sikeres napot zártak a magyar úszók a budapesti vizes világbajnokság keddi versenynapján.

Milák Kristóf 1:50.34-re javította saját világcsúcsát 200 méteres pillangóúszásban, a 22 éves klasszis már az első 50 méteren a rekordján belül haladt, nem csak a győzelméhez, hanem a csúcsdöntéséhez sem igen fért kétség a futamban.

A döntő másik magyarja, Kenderesi Tamás hatodikként zárta a finálét.

Ugyanebben a versenyszámban kétszázon döntőbe jutott a címvédő, Kapás Boglárka. A magyar úszó harmadik helyen zárta a futamát, 2:07.89.es idejével pedig nyolcadik helyen bejutott a fináléba. Hosszú Katinka azonban a saját elődöntőjében hetedik lett 2:10.64-gyel, így ő lemaradt a döntőről.

Kapcsolódó
Kapás is megvédheti a vb-címét, Hosszú Katinka nem jutott döntőbe
Megvan a 200 méteres pillangó döntős mezőnye is.

Férfi 100 m gyorson Németh Nándor 47.96-es időt úszott, ami megegyezett Lorenzo Zazzeri idejével is, ezért nekik még egyszer versenyezniük kellett a döntőért.

Erre csak fél kilenc magasságában került sor, de Németh elképesztően nagyot úszott és végül országos csúccsal biztosította a helyét a döntőben.

Szabó Szebasztián a saját elődöntőjében nem tudta kvalifikálni magát, 48.19-es idejével a 12. helyen fejezte be száz gyorson a vébét.

Kapcsolódó
Németh Nándor országos csúccsal jutott döntőbe
Szétúszásban jutott fináléba.

Kós Hubert férfi 200 vegyesen hatalmasat úszva harmadikként csapott célba, összesítésben pedig az ötödik legjobb idővel (1:57.23) jutott döntőbe. A másik elődöntőben Török Dominiknak nem sikerült fináléba jutni, 2:00.71-gyel a hetedik helyen zárta a futamát.

Kettes pályáról nyert aranyérmet egy úszó 200 gyorson

A kínai Jang Csün-hszüan tudott egyedül 1:55 alatti időt úszni, az utolsó 50 méteren megállíthatatlanul száguldott a célig. Bronzérmet is szereztek a kínaiak Tang Mu-hannak hála, az ezüstérem az ausztrál Mollie O’Callaghan nyakába kerül majd.

Dobogón a közösen készülő riválisok

A férfi 800 méteres gyorsúszás döntőjével indult a kedd esti program, amelyben Florian Wellbrock és Mihajlo Romancsuk is részt vett. A német úszó saját maga kereste meg az ukránt, hogy edzést biztosítson neki a világbajnokság előtt.

Kapcsolódó
Edzést ajánlott egyik legnagyobb riválisának, mert Ukrajna háborúban áll
A háború feldúlta az otthonát, de ellenfele nem akarta, hogy ez döntsön.

Budapesten az élmezőnyben csatáztak végig, de az amerikai Bobby Finke egészen félelmetes hajrát produkált, végül 7:39.36-es idővel aranyérmet nyert a közösen edző páros előtt. Wellbrocké lett az ezüst, Romancsuké a bronz. A 800 méteres gyorsúszás történetében először fordult elő, hogy a világbajnoki első és harmadik helyezett között kevesebb mint egy másodperc a különbség.

Végeredmény – férfi 800 méter gyors, döntő

1. Robert Finke (Egyesült Államok) 7:39.36 perc
2. Florian Wellbrock (Németország) 7:39.63
3. Mihajlo Romancsuk (Ukrajna) 7:40.05

Caeleb Dressel visszalépett 100 gyorson

A férfi 100 méteres gyorsúszás címvédője, Caeleb Dressel visszalépett az elődöntőtől.

Egyelőre nem tudni, a sportági klasszis miért nem áll rajtkőre, az M4 Sport információi szerint csak a keddi versenynaptól lépett vissza, de nem koronavírusos betegség miatt. A Swimswam szakportál szerint egészségügyi oka van annak, hogy visszalépett az amerikai úszó, a további versenyzésről később dönt az orvosi stáb.

A magyarokra is hatással lehet ez a változás, ugyanis 100 méter pillangón Milákkal lenne esedékes az olimpia visszavágójuk: Tokióban az amerikai világrekorddal győzött.

Az esti program magyarjai

Milák és Kenderesi döntője 18:54-re van betervezve, de előtt 100 gyorson Németh Nándor és Szabó Szebasztián a fináléért versenyez. 19:18-kor női 200 pillangóban ugrik medencébe Kapás és Hosszú az elődöntőben, végül 19:52-től Kós Huberten és Török Dominikon a világ szeme 200 vegyesen.

Milák már az előfutamban is odatette magát

A magyar úszó brutális úszással jutott fináléba, 1:52.39-es ideje az idei legjobb, és minden idők kilencedik legjobb eredménye ezen a távon – a legjobb tízben csak Milák és Michael Phelps eredményei találhatóak az örökranglistán. Erről korábban itt írtunk

Kapcsolódó
Milák: Úgy voltam vele, tartok egy kis erődemonstrációt
A világklasszis magyar úszó szerint nem őt, hanem az edzőjét kell megnyugtatni a 200 pillangó döntője előtt. A szövetségi kapitány szerint visszatért a sajtbureszes Kenderesi Tamás is.
Olvasói sztorik