Sport lineup

50 éve nem látott rohammal fordított az NBA új bajnoka

Jesse D. Garrabrant / NBAE / Getty Images / Getty Images via AFP
Jesse D. Garrabrant / NBAE / Getty Images / Getty Images via AFP
A Golden State Warriors kosárlabdacsapata hetedszer nyerte meg az NBA bajnoki címét, mivel a nagydöntő hatodik, csütörtöki mérkőzésén 103-90-re megverte vendégként a Boston Celticset, így 4-2-es összesítéssel győzött a párharcban, írta az MTI.

A meccs legeredményesebbje Stephen Curry, illetve a hazaiak részéről Jaylen Brown volt 34-34 ponttal. A finálé legjobbja (MVP) a 34 éves, kétszeres világbajnok Curry lett, aki a negyedik bajnoki aranygyűrűjét gyűjtötte be.

Kapcsolódó
Ezúttal nem bírt a Barcával a Real Madrid, Hanga jól játszott
Egyenlítettek a katalánok a spanyol férfi kosárbajnokság döntőjében.

A továbbra is 17-szeres bajnok Celticsben Al Horford 19 pontig és 14 lepattanóig jutott, míg Jayson Tatum csupán 13 pontot dobott úgy, hogy 18 mezőnykísérletéből csak 6 volt sikeres.

A hatodik találkozót a Boston 14-2-vel kezdte, és 22-16-ra hozta a nyitónegyedet, ám ezután a Warriors egy 21-0-ás (!) rohammal – ami 50 éve nem fordult elő NBA-döntőben – 37-22-re fordított. A harmadik játékrészben már 20 ponttal is vezettek a vendégek, és onnan már nem engedték ki a kezükből a meccset.

A Golden State az összesítésben 1-2-es hátrány után sorozatban három találkozón diadalmaskodott, a Celtics pedig december óta először szenvedett egymás után háromszor vereséget. A kaliforniaiak mestere, Steve Kerr a kilencedik bajnoki címét ünnepelhette, melyből ötöt játékosként szerzett.

A Golden State kispadján 2014 óta ülő, 56 esztendős szakember lett Phil Jackson, Red Auerbach, John Kundla, Gregg Popovich és Pat Riley után a hatodik az NBA történetében, aki vezetőedzőként négyszer ért fel a csúcsra.

Érdekes, hogy a Warriors két éve 15/50-es győzelmi mérleggel zárta az alapszakaszt, ezzel a liga legrosszabb csapata volt.

A Warriors előzőleg 1947-ben megnyerte a legelső NBA-szezont, majd 1956-ban is még Philadelphia Warriors néven diadalmaskodott, aztán 1975-ben újra felért a csúcsra, majd 2015 és 2018 között három aranygyűrűt szerzett.

A Boston és a Golden State korábban mindössze egyszer, 1964-ben vívott egymással finálét, s akkor a legendás Bill Russell vezette Celtics 4-1-re nyert.

NBA-döntő, 6. mérkőzés

Boston Celtics – Golden State Warriors 90-103
A párharc végeredménye: 4-2 a Golden State javára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik