Sport vizes vb 2022

Úszóvébének régen volt ekkora magyar esélyese

Szaniszló Róbert / NurPhoto / NurPhoto via AFP
Szaniszló Róbert / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Ha van olyan aranyérem, amit előre oda lehetne adni a szombaton kezdődő vizes világbajnokságon, akkor Milák Kristófnak medencébe sem kellene szállnia 200 méter pillangón. A Swimming World szerint a magyarok olimpiai, világ- és háromszoros Európa-bajnoka akár a világcsúcsot is megdöntheti, ehhez egy egykor elképzelhetetlen akadályt szeretne legyőzni: 1 perc 50 másodperc alá akar kerülni 200 pillangón.

Kapcsolódó
„Az egészségem helyezem előtérbe” – visszalépett a budapesti vébétől az úszóklasszis
Duncan Scott Nagy-Britannia legtöbb olimpiai éremmel rendelkező úszója, de napokkal a rajt előtt jelezte, nem utazik Magyarországra.

Az úszószaklap szerint a sport szerves részét képezi, amikor egyes esélytelen versenyzők nem csupán kihozzák magukból a maximumot, de meglepetésre meg is nyernek egy-egy versenyt. Ilyen volt Duncan Armstrong 1988-ban, az ausztrál sportoló a világranglista 46. helyezettjeként érkezett a szöuli olimpiára, de végül megnyerte a férfi 200 és 400 méteres gyorsúszást.

De 2000-ben, Sydney-ben az amerikai Misty Hyman is megdöbbentett mindenkit, amikor 200 pillangón úgy nyert aranyat, hogy legyőzte a hazaiak akkor mát hat éve veretlen klasszisát, Susie O’Neillt.

Hogy miért ez a kis történelemidézés? Nos, a Swimming World hasonló csodaként élné meg, ha Milák nem szerezne aranyat 200 pillangón.

A regnáló olimpiai bajnok és világcsúcstartó hatalmas favoritnak számít a budapesti Duna Arénában, a táv eddig négy legjobb eredménye az ő nevéhez fűződik. Köztük természetesen az az 1:50.73-as világrekord, amit még a 2019-es vébén állított fel, és amellyel megdöntötte Michael Phelps korábbi, 1:51.51-es időeredményét.

A magyar úszó tavaly nyáron, a tokiói játékokon is feljutott a csúcsra, és 1:51.25-ös idővel aranyat szerzett. A szombaton kezdődő világbajnokságon egy hatalmas katasztrófa akadályozhatja meg a címvédését, és szinte biztosan versenyezni fog az idővel. És persze nagy kérdés, hogy 1:50 alá kerülhet-e.

Milák egy jelenség, egyszerű és szerény. Kifogástalan technikával felvértezve a gyorsaság és az állóképesség tökéletes kombinációjával bír

– véleményezte a szaklap.

Érdekesség, hogy 200 gyorson 43 éve, 1979. április 7-én, egy potsdami versenyen ment a világcsúcs 1:50 alá, azt a szovjet Szergej Kopljakov úszta akkor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik