Élő Sport

Lunde akkor villant, amikor kellett, megvédte BL-címét a Vipers

Kisbenedek Attila/AFP
Kisbenedek Attila/AFP
Megvédte Bajnokok Ligája-elsőségét a Vipers női kézilabdacsapata, a norvégok ugyan az első félidőben még háromgólos hátrányban voltak a Győri Audi ETO ellen, de egy 6-0-s sorozattal átvették a vezetést, amit nem is engedtek már ki a kezükből. A győztes csapatban Tomori Zsuzsanna két góllal zárt.

A címvédő Vipers másodszor vagy a Győri Audi ETO KC hatodszor, ez volt a nagy kérdés a női kézilabda Bajnokok Ligája döntő előtt. No meg az, hogy megtelik-e az aréna (végül 15 400-an látogattak ki), és ki énekli hangosabban és hamisabban az „Éjjel soha nem érhet véget” slágert a hangolás során.

A kora délutáni bronzmérkőzésen a Metz örülhetett, a franciák 18-12-es félidő után 32-26-ra verték a Team Esbjerget. A győztes kiléte egy pillanatig sem volt kérdéses, a Metz végig uralta a mérkőzést, és a hétgólos Zaadi mellett azonban kellett az is, hogy a dánok kapusai ezúttal is gyenge napot fogtak ki. Ketten hét lövést védtek, a szombati elődöntőben mindössze hatot – csak összehasonlításképpen a győri kapusok csak az első meccsen 18 lövést hárítottak.

A nagyobb üdvrivalgást azonban természetesen az ETO játékosai kapták, akik ötven perccel a kezdés előtt megkezdték a bemelegítést. Ott volt a három kapus között az elődöntő két hőse, Silje Solberg és Amandine Leynaud, no meg az a Laura Glauser, akit román lapok a CSM Bucurestivel boronáltak össze.

A hivatalos bemutatás még nagyobb hangrobbanást hozott, ami csodálatos volt, ahogy az egész csarnok köszöntötte Tomori Zsuzsannát, aki három BL-t is nyert győri színekben, most pedig a Viperst erősítette.

Kisbenedek Attila/AFP Tomori nagyot küzdött a Győrrel.

0-6-os szériával fordított a Vipers

Határozottabban és pontosabban kezdtet az ETO, ehhez kellett az is, hogy Leynaud jobban védett, a norvég támadásokban viszont Mörk – hasonlóan az elődöntő első félidejéhez – nagyon nem találta a ritmust.

A 8. percben Lukács lerohanásával 6-4-re vezetett a magyar csapat, még Katrine Lunde kapus is kijött a kispadhoz, hogy megbeszéljen valamit Ole Gustav Gjekstad edzővel. De a védelem nagyobb határozatlan volt előtte, így klasszis ide vagy oda, kiszolgáltatottan várta a lövéseket.

A 12. percben már hárommal ment az ETO (8-5), és a meccs ezen periódusában nagyon nem látszott, hogyan lehet innen felállniuk a norvégoknak. Sajnos egy kis győri segítséggel: jött egy rontott Rju-lövés, egy Lunde-védés és egy Oftedal-lépéshiba, és máris 10-10-re módosult az állás.

A rövidzárlat felhozta a Viperst, amely a 22. percre úgy vette át a vezetést 11-10-re, hogy Gullden hetest is hibázott – Ambros Martín időt is kért azonnal. A helyzet azonban nem javult, sőt a mázlifaktor mellett Lunde is feljavult, ez pedig egy 6-0-s rohamot eredményezett (10-13).

11-14-nél Blohm emberhátrányban talált be, ezért szűk három perccel a szünet előtt a norvégok is időt kértek, hogy átbeszéljék a teendőt. Gólt azonban Nze Minko szerzett (13-14), Kristiansen ziccerét azonban Lunde kivédte, az utolsó másodpercben pedig Mörk megszerezve első gólját 13-15-re alakította az eredményt.

Kisbenedek Attila/AFP Nora Mörk támadásban.

Lunde a végére hozta magát

A második félidőt a korábban Érden is szerepelt Jerabková kezdte góllal (13-16), erre Hansen, Kristiansen és Oftedal bő egy perc alatt hárommal válaszolt, máris egyenlő volt az állás (16-16). Lüktetett a játék, újabb három és fél perc elteltével megint a Vipers ment néggyel (17-21) – mi lett volna, ha még Lunde is úgy véd, mint egy nappal korábban?

De nem védett, ennek pedig örülhetett az ETO, mert így nem szakadt le riválisától.

A norvég tábor örült, egy felhergelt, kissé ittas drukkert ugyan ki kellett terelni a lelátóról, de sokkal több oka lehetett a bosszankodásra Ambros Martínnak, aki a 44. percben, 22-25-nél időt kért és pályára küldte harmadik kapusát, Glausert.

De tudott újat húzni Gjekstad is, aki az addig csak védekező Tomorit támadásban is bevetette, hozott is két gólt a csapatának.

Hét és fél perccel a vége előtt, 29-27-es vezetésnél a norvégok, majd 28-31-nél a győriek kértek időt, és a háromgólos hátrány ellenére az utolsó öt perc sem tűnt lefutottnak. Lunde azonban akkor mutatta meg klasszisát, amikor kellett, előbb Schatzl, majd Nze Minko ziccerét is kivédte.

A vége 33-31 lett a norvégoknak, akik ezzel megvédték tavalyi címüket.

Végeredmény – Kézilabda Bajnokok Ligája, döntő

Vipers Kristiansand (norvég)-Győri Audi ETO KC 33-31 (15-13)
MVM Dome, 15 400 néző, v.: Merz, Kuttler (németek)

gólszerzők: Jerábková 7, Gulldén 6, Knedliková 5, Mörk 4, Tchaptchet Defo, Naes Andersen, Debelic 3-3, Tomori 2, illetve Hansen 6, Blohm 5, Lukács 4, Oftedal, Kristiansen, Nze Minko, Pintea 3-3, Schatzl, Rü 2-2
lövések/gólok: 52/33, illetve 49/31
gólok hétméteresből: 7/6, illetve 4/4
kiállítások: 4, illetve 2 perc

10-10

Jerábková talpról próbálkozott, de ez nem okozott gondot a győri kapusnak, azonban az ETO is kahagyta a maga helyzetét. Túloldalon Knedliková jobb oldalról okosan lőtte ki a hosszút, majd Oftedal lépéshibája miatt lett oda a zöldmezesek lehetősége. A győri kapu előtt ráadásul nagy káosz alakult ki és Andersen egyenlített a bal szélről beugorva.

10-8

Jerábková harcolt ki hetest, amit viszont Gulldén értékesített, hiába jött be Glauser. Azonnal válaszolt az ETO Lukács góljával, majd Leynaud védésének hála majdnem újra gólt dobhatott volna, de Mörk taktikusan faultolta. Az újabb győri lövés nem talált kaput és Schatzl belül védekezett, amiből Gulldén dobott be egy újabb büntetőt.

9-6

Tchaptchet elmozgását csak mozizták a zöldmezesek, ráadásul az újabb Hansen-bombára már számított Lunde és a kapufára tolta a labdát. Leynaud azonban újabb bravúrral segítette a magyar csapatot, amely után Pintea talált be – ma már a hetedik győri gólszerző!

8-5

Knedlikova szépített a norvégoknak, majd akár egyenlíthettek is volna, miután eladta a labdát a Győr, de az ETO védőfalába szaladtak a skandinávok. Emiatt ismét támadhatott a győri együttes és Oftedal villámgyorsan gólt dobott, majd Mörk újabb próbálkozása maradt ki, amiért Hansen büntetett, óriási gólt dobott átlövésből.

6-4

Debelic is kiharcolt egy büntetőt, amit Gulldén értékesített, majd Hansen találta telibe a felső lécet, de a kipattanót begyűjtötte Linn Blohm és a hosszú fölsőbe dobta. Nagyon nehezen sikerült negyedik gólt dobnia  a norvégoknak, de rögtön lerohanásból gólt dobott az ETO, majd egy labdaszerzés után Lukács Viktória is betalált, először vezet a magyar csapat két góllal.

3-2

Gólra gól, előbb Jerábková bombázott a kapuba, majd rögtön Hansen egalizáált. Leynaud kivédte Mörk lövését, majd Oftedal harcolt ki egy hetest, meg egy sárga lapot Debelicnek. A heteshez Lunde helyére Pedersen állt be, de Kristiansent ez egyáltalán nem érdekelte és a hálóba lőtt.

Indul a BL-döntő!

A győriek kezdték a finálét, Oftedal előbb a falba lőtt, majd a bejátszása bizonyult pontatlannak. Gulldén viszont viszonylag könnyen jutott el a kapuig, Leynaud feje fölött lőtt vezetést érő gólt. Jött rá a válasz, Kristiansennek hála. Pörögnek a csapatok, nagy az iram.

Van miért visszavágnia a Győrnek

Február 19-én a csoportkör utolsó fordulójában éppen Kristiansandban (30-29) szakadt meg az ETO rekordja: hetven mérkőzésen keresztül veretlen maradt, ebből 62 találkozót nyert meg és csupán nyolc döntetlen csúszott közbe. Lehet-e ennél nemesebb a revans?

Az elmúlt évek legjobbjai csapnak össze

A Vipers Kristiansand címvédőként lép pályára Budapesten, így aztán a győriek feladata a trónfosztás. Előtte, 2020-ban nem rendeztek döntőt, nem hirdettek győztest a koronavírus-járvány miatt, 2019-ben viszont az ETO ült Európa trónjára. Jó eséllyel a világ két legjobb csapata mérkőzik meg.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik