Sport

Rapport Richárd döntését a magyar sakkelnök tulajdonképpen megérti

Rapport Tamás pénteken erősítette meg honlapunk érdeklődésére, hogy fia, a világranglista 5. helyére felkapaszkodó Rapport Richárd román színekben szeretné folytatni pályafutását, mert egy visszautasíthatatlan szponzori ajánlatot kapott.

Kapcsolódó
Román színekben folytathatja Rapport Richárd, a világ ötödik legjobb sakkozója
Édesapja által megerősített információnk szerint egy szerb származású romániai milliárdostól visszutasíthatatlan szponzori ajánlatot kapott minden idők legkomplexebb magyar játékosa, zsenijét veszítheti a magyar sakk.

A bejelntés elég szélsőséges reakciókat váltott ki, nem csak a sakktársadalomban. A szövetség azonnal bejelentette, hogy a magyar sakk ékköve, egyetlen reménye döntését megváltoztassa. A Nemzeti Sportnak Szabó László, a szövetség elnöke miután felvázolta, az olimpiai sportágahoz képest milyen szerény, 50 milliónyi állami támogatás mellett évi 100 millió forintból működik a szövetség, azt nyilatkozta, bizonyos szempontból megérti a minden idők legmagasabb magyar ÉLŐ-pontszámával rendelkező versenyzőjük döntését.

„Rapport profi sportoló, az a foglalkozása, hogy sakkozik. Magyarországon nagyjából még tizenöten élnek abból, hogy versenyeznek, szekundálnak és edzést tartanak. Ricsi élete egy üzleti vállalkozás, befektet a felkészülésébe, és reméli, a pénzdíjakból többet keres a befektetéseinél. Ez viszont olyan nagyságrend, amit a Magyar Sakkszövetség nem tud és egy bizonyos hozzájáruláson túl nem is akar finanszírozni, hiszen a hasznát is csak korlátozottan látja. Nekünk Rapport válogatott szereplése a fontos, márpedig a válogatottban ő öt éve nem vállal szereplést, mert nem fért bele a programjába.”

Én ezt tulajdonképpen megértem, hiszen neki pénzt kell keresnie, és meg kell terveznie, hol és kivel játszik.

– fogalmazott Szabó. Az elnök azt is elismerte, Rapport Ricsi nem a magyar sportirányítás „terméke”, hiszen őt az édesapja kezdte el sakkra tanítani, majd menedzselte, és finanszírozta  pályafutása első másfél évtizedét.

Szabó nyilatkozatában megerősítette hosszú távú megoldást keres a szövetség, és „ Ricsit mindenáron szeretnénk megtartani”. Hozzátette, az ügyben jogi fordulatok még lehetnek, bár nagy illúziója a FIDE szabályozása miatt nincsen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik