Sport

Kilenc éve nem szerepeltek ilyen jól az Eb-n a magyar bokszolók

Czeglédi Zsolt / MTI
Czeglédi Zsolt / MTI

A 63,5 kilogrammosok mezőnyében induló Kovács Richárd után a 60 kilogrammban szereplő Veres Roland is elődöntőbe jutott, ezzel pedig már biztos, hogy dobogóra állhat a jereváni ökölvívó Európa-bajnokságon.

Kovács az izraeli Ahmad Shtiwi ellen lépett ringbe, és a mérkőzés előzetesen kétesélyesnek tűnt, ennek megfelelően szoros küzdelmet láthatott a publikum. Az első menet egyértelműen a magyar öklöző elképzelései szerint alakult, a mindkét félre jellemző óvatos bokszot ugyanis rendre Kovács törte meg pontos indításokkal, riválisának a szakaszban csupán egy-két értékelhető ütése volt, így minden pontozónál a magyar vezetett három perc után.

A másodikban Shtiwi nagyobb sebességre kapcsolt, kereste a közelharcot és lényegesen többet mozgott, mint korábban. Kovács a szakasz első felében jól törte meg ellenfele lendületét, a folytatásban azonban rendre belement az ütésváltásokba, amiből általában az izraeli jött ki jobban, teljesítményét pedig értékelték a bírók,

így az utolsó három perc döntetlenről indult.

A második szünetben Bertók Róbert szövetségi kapitány határozottan kérte versenyzőjét, hogy egyeket, kettőket üssön és ne álljon le verekedni, az elmondottakat pedig Kovács tökéletesen teljesítette. Az utolsó szakaszban mindig beleindított Shtiwi támadásaiba, gyors ütésváltások után pedig rendre elmozgott riválisa elöl. Kovács meggyőzőbbnek tűnt ekkor, és mivel az öt pontozóból három szintén így látta, így 3-2-es megosztott pontozással győzött és készülhet a vasárnapi elődöntőre.

A kick-boxról tavaly év elején bokszra váltott Veres Roland kevéssel Kovács után lépett ringbe az örmény fővárosban, ahol két nappal korábban a hazaiak második kiemeltjét, Karen Tonakanyant verte. Az érmet jelentő elődöntőért a dán Frederik Lundgaard Jensennel csatázott, aki papíron könnyebb ellenfélnek tűnt az örménynél.

A mérkőzés a magyar bokszoló elképzeléseinek megfelelően indult, Veres szépen tartotta a távolságot és türelmesen várt, majd a dán indításaiba gyönyörűen ütött közbe, bal egyeneseivel rendre tisztán talált, ráadásul feltartó jobb egyenesei is sokszor ültek, így simán nyerte az első menetet.

A másodikban a dán sportoló aktívabb volt, de továbbra is Veres kontraboksza érvényesült, jobb egyenesei és bal egyenesei is hatékonyaknak bizonyultak a szakasz nagy részében, ami azt jelentette, hogy hat perc után négy pontozónál 20-18-ra vezetett.

A biztos előnyt a dán már csak egy nagyon meggyőző fölénnyel tudta volna ledolgozni, amivel Veres is tisztában volt, ennek megfelelően a biztos védekezésre összpontosított, amit jól csinált. A menet utolsó percében egy tiszta fejütés után ugyan számolt Veresre a mérkőzésvezető, de végül nem fenyegette veszély a sikerét.

Négy pontozónál 29-28-ra nyert, így hiába veszített az ötödiknél, a meccsen 4-1-es megosztott pontozással győzött.

Veres és Kovács egyaránt vasárnap vívja elődöntőjét az Eb-n amelyen a két éremmel rég nem látott sikert ért el a magyar csapat, amely legutóbb 2017-ben, Harcsa Zoltán révén szerzett Eb-érmet. Egynél több bokszoló pedig a 2013-as Eb-n állhatott dobogóra, akkor Harcsa mellett és Varga Miklós is harmadik lett.

A kiemelt képen Kovács Richárd látható (jobbra).

Ajánlott videó

Olvasói sztorik