Élő Sport

Öt másodperc alatt megpecsételődött a magyar hokiválogatott sorsa

Vörös Dávid / MJSZ
Vörös Dávid / MJSZ
Az első harmadban még döntetlenre állt Szlovénia ellen a magyar jégkorong-válogatott, azonban a második harmad közepén a hazaiak öt, a zárószakaszban kilenc másodperc alatt dupláztak és végül 5-1-re nyertek a divízió I/A világbajnokságon. Vasárnap Románia ellen harcolhatjuk ki a feljutást, de akár már szombaton az elitbe kerülhet a csapat.

Sean Simpson szövetségi kapitány ezúttal is a remek formában lévő Rajna Miklósnak szavazott bizalmat, de a magyar kapus már a 31. másodpercben gólt kapott. Ziga Jeglic takarásból leadott lövésénél esélye sem volt (0-1). Mezőnyfölényben voltak a hazaiak, sokat lőttek, egyszer Rajna a maszkjával védett.

Kapcsolódó
Nagy bukás a Giro befutóján, Van der Poel nyerte a szakaszt
A visegrádi nyitóetapon a 29. helyen célba ért Valter Attila lett a legjobb magyar.

A harmad derekán már 10-1 volt a kapura lövés. Macaulay Scott kiállítása alatt Rajnának ismét bravúrra volt szüksége, hogy ne változzon az állás. Ahogy kijött a nyomásból a vendégcsapat, egyenlített: Erdély Csanád értékesítette Terbócs István tökéletes passzát (1-1).

A Fehérvár csatára negyedik gólját lőtte Ljubljanában.

A korábbinál kiegyenlítettebb volt a második harmad, Sofron István előtt adódott komoly helyzet, ám Gasper Kroselj hárított. A 27. percben viszont előbb egy kontrát váltott gólra Robert Sabolic (1-2), majd öt (!) másodperc múlva Horváth Milán bizonytalankodását Ziga Pance használta ki (1-3). A Fehérváron légióskodó Anze Kuralt kiállítását kivédekezte a házigazda, azonos létszámnál viszont már Rajnának akadt dolga.

A harmadik harmad Erdély büntetése miatt hazai emberelőnnyel indult, ám Sabolicot is kiküldték. A 46. percben a szlovén kapuba került a pakk, ám kiderült, hogy sok magyar játékos volt a jégen, így nem szépítés lett, hanem emberhátrány.

Gól nem esett, ám Erdély megint ülhetett ki magasra tartott botért. Kuralt szólóját védte Rajna, majd a hajrában Magosi Bálint kapott 2+2 perces kiállítást, amit Sabolic (1-4) és Ken Ograjencek használt ki (1-5) kilenc másodperc különbséggel. Utóbbi kísérlete Macaulay korcsolyájáról pattant be.

Így maradt a rossz sorozat Szlovénia ellen, immár 11-ből 11 a vereség a vb-ken. A magyar csapat utoljára 1996-ban tudott tétmeccsen egynél több gólt ütni a riválisnak, írta az MTI.

Sikerével a szlovén válogatott jövőre az elitben szerepel. A vereség ellenére azonban a magyar csapat akár már szombaton továbbjut, ha Románia nem nyer alapjátékidőben Litvánia ellen. Amúgy biztosan a vasárnapi pontszerzés érne elit vb-s szereplést.

Divízió I/A-vb, 3. forduló

Magyarország – Szlovénia 1-5 (1-1, 0-2, 0-2)
gól:
Erdély (16.), illetve Jeglic (1.), Sabolic (27.), Pance (27.), Sabolic (58.), Ograjensek (58.)

 

Litvánia – Dél-Korea 5-3 (2-1, 1-1, 2-1)

 

Az állás:
1. (és már feljutott) Szlovénia 9 pont/3 mérkőzés
2. Magyarország 6/3
3. Litvánia 3/3 (8-9)
4. Dél-Korea 3/3 (8-11)
5. Románia 0/2

 

A további program, szombat:
15.30: Litvánia – Románia

 

Vasárnap
15.30: Magyarország – Románia
19.00: Szlovénia – Dél-Korea

Emberhátrányba kerültünk

Terbócs kerülte meg a szlovén kaput, de nem sikerült pontosan visszakanalaznia a korongot. Aztán Macaulay kapott két percet, emberhátrányba kerültünk.

Rajna védett

A szórványos kontráink fennakadnak a védőkön, a hazaiak próbálnak iramot diktálni. Ismét Jeglic villant, de lövését Rajna védte.

Éledezünk

A 31 másodperc alatt kapott gól szerencsére nem fogta meg túlzottan a válogatottat. A közönség hangja sokat segíthet, előbb Magosi került helyzetbe, majd Terbócs lövése vágódott le a védőkről.

0-1 Jeglic

Ez gyors volt, fél perc sem telt el, máris vezetnek a szlovének Jeglic találatával (0-1).

A csoport állása

1. Szlovénia 6 pont/2 mérkőzés (13-3)
2. Magyarország 6/2 (7-2)
3. Litvánia 3/3 (8-9)
4. Dél-Korea 3/3 (8-11)
4. Románia 0/2

Hibátlanul

A magyar válogatott két győzelemmel kezdett, Dél-Koreát simán 5-1-re, Litvániát nagy csatában, csupán 2-1-re verte.

Szlovénia is hozta eddig a kötelezőt, a litvánok elleni 4-2-es siker után szerdán 9-1-re elverte Romániát.

Vébéken nem ment Szlovénia ellen

Ami a statisztikát illeti, a magyar csapat az eddigi 35 mérkőzés közül mindössze hatszor tudott nyerni (2 döntetlen és 27 vereség mellett), de világbajnokságon még egyszer sem verte Szlovéniát. A rivális a különböző vébéken eddig tízből tízszer jobbnak bizonyult.

Egy pont kell az örömhöz

A litván jégkorong-válogatott 5-3-ra legyőzte Dél-Koreát a ljubljanai divízió I/A világbajnokság első pénteki mérkőzésén, így ha a magyar együttes a 19 órakor kezdődő összecsapáson pontot szerez a házigazda szlovénok ellen – azaz nyer vagy hosszabbításban kikap –, akkor feljut az elitbe, és 2023-ban ismét a legjobbak között játszhat.

Magyarország eddig kétszer jutott fel a legjobbak közé: 2008-ban, Szapporóban és 2015-ben Krakkóban.

Abban az esetben viszont, ha alapjátékidőben, azaz 60 perc alatt kikap, akkor a biztos feljutáshoz vasárnap pontot kell szerezni a sereghajtó, két meccsét követően nulla ponttal álló Romániával szemben.

Olvasói sztorik