Sport

Kovács Kokó István megtartotta a szavát

Kovács Kokó István, a Nemzetközi Ökölvívó Szövetség (IBA)  főtitkára április elsején közösségi oldalán számolt be a hírről, hogy az eddigi relatív bizonytalanságnak vége, a sportága ott lesz a 2024-es párizsi, és a 2028-as Los Angeles-i olimpián is.

Alig több mint egy éve ígéretet tettem, és a szavamat megtartottam. Az ökölvívás ott lesz Párisban, és ott lesz Los Angelesben is… és azok az ökölvívók lesznek ott, akik a legjobbak, és azok szereznek érmeket akik azt megérdemlik…

– írta Kovács, miután megosztotta az IBA posztját.

Hogy mindez nem áprilisi tréfa, azt vasárnap az insidethegames.biz is megerősítette. Az olimpiai hírekkel foglalkozó oldal szerint az ökölvívók mellett a súlyemelők is megnyugodhatnak, ugyanakkor nem felhőtlen az öröm, mert

a 2024-es párizsi nyári olimpián az eddiginél kevesebb súlyemelő és kevesebb ökölvívó szerepelhet, kevesebb súlycsoportban.

A NOB mindkét sportág vezetését szorongatta egy ideje. A súlyemelést főként doppingügyei, és vezetői botrányai, az ökölvívást a szervezeti, irányítási, sportszakmai hiányosságai és pénzügyi zavarai miatt a problematikus sportágak közé sorolta, és kilátásba helyezte, hogy akár le is kerülhetnek az olimpiák műsoráról, ha nem eszközölnek komoly változtatásokat.

Kapcsolódó
Vádat emelnek Aján Tamásék ellen korrupció és doppingolás leplezése miatt
Igen súlyos vádakat emeltek a korábbi sportvezető ellen.

A NOB a súlyemelés kvótáját a 2016-os riói olimpia 260-as létszámáról a tokiói játékokra 196-ra csökkentette, tavaly decemberben bejelentette, hogy a 2024-es párizsi olimpián pedig már csak 120-an versenyezhetnek. A törlések nyomán öt férfi és öt női kategóriában indulhatnak súlyemelők. A francia fővárosban a nők a 49, az 59, a 71, a 81 és a plusz 81 kilogrammos súlycsoportban szerepelhetnek, míg a férfiversenyzők a 61, a 73, a 89, a 102 és a plusz 102 kilogrammos kategóriákban indulhatnak.

A NOB döntése értelmében az ökölvívás először a 2024-es olimpián éri el a nemek közötti teljes egyenlőséget: 124 férfi és 124 női bokszoló léphet a kötelek közé Párizsban. A játékokon hét férfi (51, 57, 63,5, 71, 80, 92, plusz 92 kg), illetve hat női (50, 54, 57, 60, 66, 75 kg) súlykategóriában lesznek versenyek.

Ez szintén jelentős változás 2016-hoz képest, amikor is Rióban tíz férfi és három női súlycsoport volt programban, míg tavaly, a japán fővárosban nyolc férfi és öt női kategóriában zajlott a boksztorna.

A NOB jóváhagyta a 2028-as Los Angeles-i sportprogram alapelveit is, illetve a szervezet szerint a 2024-es párizsi lesz a nemek között teljesen kiegyensúlyozott olimpia, amelyen pontosan 50 százalékban vesznek részt férfi- és női sportolók.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik