Sport

Vádat emelnek Aján Tamásék ellen korrupció és doppingolás leplezése miatt

GOH CHAI HIN / AFP
GOH CHAI HIN / AFP

Vádat emeltek a korábbi Nemzetközi Súlyemelő Szövetség korábbi elnökével, Aján Tamással szemben, írja az insidethegames.

A magyar sportvezető még 2020 januárjában keveredett korrupciós és doppingbotrányba, miután a német ARD cikke szerint a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) által folyósított pénzek két olyan számlára érkeztek, amelyeken egyedül Ajánnak volt aláírási joga, és a nagyjából 23 millió dollárból 5,5 milliónak a sorsa volt tisztázatlan.

Kapcsolódó
Korrupciós és doppingbotrány robbant ki Aján Tamás körül
A Nemzetközi Súlyemelő Szövetség elnökéről súlyos dolgokat írt le az ARD. 5,5 millió dollár sorsáról például semmit sem tudni.

Az ARD továbbá tudni vélte, hogy 2008 és 2017 között 204 érmet szereztek a vébéken és olimpiákon olyan sportolók, akiket csak a versenyeken ellenőriztek, a felkészülési időszakban nem. Az orosz súlyemelőkkel például különösen elnézőek voltak, közülük 42 olyan sportoló volt, aki szerzett érmet, mégsem vettek tőle mintát a felkészülés során.

A vizsgálat során az insidethegames beszámolója szerint arra jutott a Nemzetközi Tesztelési Ügynökség (ITA), hogy Aján, Nicolae Vlad alelnök és az Európai Súlyemelő Szövetség (EWF) feje, Hassan Akkus is bűnös abban, hogy segítettek eltussolni doppingvétségen kapott sportolókat.

A beszámoló szerint az ITA azt találta a vizsgálatában, hogy

  • lepleztek doppingoló sportolókat,
  • késleltették és akadályozták az eredményeket, hogy a súlyemelők részt tudjanak venni magas rangú versenyeken.

Összesen 29 olyan esetet is találtak, ahol büntetlen maradt a doppingolás, mivel elévültek, vagy a bizonyítékot megsemmisítették. Ennek az adminisztratív felügyelet és a nyilvántartás-vezetés gyengesége az oka. Az ITA jelentése szerint a kaotikus szervezeti folyamatok és joghatósági tévedések többek között a közömbösségnek, a hanyagságnak és a bűnrészességnek köszönhető.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik