Sport

Bácskay Csenge világkupa ezüstrémes ugrásban

Vasvári Tamás / MTI
Vasvári Tamás / MTI

A Ferencváros, és a válogatott ifjú tornásza, Balázs Krisztián két hete azon a szeren – lovon –, amelyet évtizedeken át a magyarok domináltak, amelyen Magyar Zoltán, Guczoghy György, Borkai Zsolt, Berki Krisztián írta a sporttörténelmet,  mémmé vált a kairói világkupa után.

Kapcsolódó
Mintha „ólmot öntöttek” volna két magyar tornász kezébe
A férfi tornászválogatott két tagja, Balázs Krisztián és Mészáros Krisztofer és mémmé változott a hétvégi kairói világkupa után.

Úgy tűnik, szerencsére a 20 éves tornászban nem hagyott mély nyomot az Egyiptomban elrontott ló- és nyújtó gyakorlata, mert az ezen a hétvégén zajló bakui világkupán harmadik helyen (14.400 ponttal) jutott be a korlát fináléjába, ahol szombaton végül további fejlődést bemutatva, 14.533 pontos, éelete eddigi legmagasabban jutalmazott gyakorlattal a negyedik helyen végzett – ez szép siker.

A kvalifikációk során Bátori Szabolcs talajon a 24.-, gyűrűn a 27. helyen végzett, míg Tomcsányi Benedek ugyanezen a szeren a 17., lett. Utóbbi ugrásban 9., azaz első tartalék helyen zárt, ami dícséretes.

Balázsnak lovon, főképp a legerősebb szerén, nyújtón azonban még csiszolnia kell a gyakorlatán. Előbbin a 33. helyen zárt a kavifikáció során (Bátori 40.), utóbbin hasonlóan Kairóhoz, ezúttal is rontott, és a 22. helyez végzett.

A nyújtón a rengeteg munka és edzés ellenére sajnos megint elrontottam a Kovács-szaltót, így nem tudtam elégedett lenni ezzel, és a döntőbe se kerültem be. Ez bosszant, hiszen tudom, hogy ennél többre vagyok képes

– nyilatkozta Balázs a szövetség honlapjának.

A szerenkénti döntők első napján a nők versenyében szép magyar siker született. Bácskay Csenge ugrásban első gyakorlatára 13.333, másodikra 13.200 pontot kapott. Pont annyit, mint a 46 éves legenda Okszana Csuszovityina (13.266), így pontegyenlőség alakult ki a két versenyző között. Mivel az új szabály szerint az első ugrás kiinduló pontszáma dönt, és az üzbég olimpiai bajnoknak ez magasabb volt, ezért ő állhatott a dobogó tetejére.

Bácskay így második helyen végzett, ami szép siker, hovatovább mivel április 4-én ünnepli 19 születésnapját, szép ajándék is egyben.

A nők pénteki kvalifikációi során  a talajon az előző, kairói viadalon aranyérmet szerző Böczögő Dorina ezúttal 13.000 pontos gyakorlattal másodikként jutott a fináléba, míg ugyanitt Schermann Bianka (12.500) nyolcadikként döntőzik.

Gerendán Szilágyi Nikolett hetedikként (12.800), míg Schermann nyolcadikként (12.633 ) került be a vasárnapi döntőbe.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik