Sport téli olimpia 2022

Zokogva ünnepelte negyedik, talán utolsó olimpiai aranyát

Odd ANDERSEN / AFP
Odd ANDERSEN / AFP

Therese Johaug hatalmas fölénnyel, majdnem kétperces előnnyel győzött vasárnap a női sífutók szabadstílusú 30 kilométeres számában a pekingi téli olimpián.

Kapcsolódó
Hat érem után végre történelmet írtak a finn hokisok
Finnország először lett olimpiai bajnok.

A mostani játékokon harmadik aranyát nyerő norvég versenyző már az első kilométereken olyan tempót diktált, hogy csupán három riválisa, az amerikai Jessie Diggins, a svéd Ebba Andersson és a francia Delphine Claudel tudott a nyomában maradni. A négyből a második 7,5 kilométeres kör elején azonban ismét ritmust váltott Johaug, így teljesen egyedül maradt az élen.

A 33 éves sífutó ettől kezdve fokozatosan növelte az előnyét, végül másfél percnél is nagyobb különbséggel diadalmaskodott Diggins előtt,

aki a célba érkezve rosszul lett, lapértesülések szerint az elmúlt napokban ételmérgezéssel küszködött, ezért a verseny végén segítségére volt szüksége

A bronzérmet a finn Kerttu Niskanen szerezte meg.

„Tudom, hogy ez az utolsó olimpiám. Hogy így aranyéremmel zárhattam, az rengeteg érzelmet felszabadított bennem” – nyilatkozta sírva a sportoló, aki pályafutása negyedik olimpiai aranyának örülhetett, ugyanis a 2010-es, vancouveri játékokon a váltó tagjaként nyerte az elsőt.

Arra viszont 1984 óta először akadt példa, hogy három egyéni aranyérmet nyerjen valaki ugyanazon az olimpián, ez legutóbb Szarajevóban a finn Marja-Liisa Hämäläinennek sikerült.

Hosszú volt az út és kemény a munka. Egy gyerekkori álmom vált valóra, és bár nem igazán akarom, hogy ez véget érjen, de tudom, hogy mindennek megvan a maga ideje. Még korai megmondani, mi lesz a folytatásban, meglátom majd, mit érzek a szezon végén.

Johaug sportolói nagyságát is bebizonyította, ugyanis nem hagyta el a pályát addig, amíg az utolsó sportoló be nem ért. Azaz bevárta a 60. helyen, utolsóként beérkező Dinigeer Jila-mucsiangot, a 20 éves ujgur származású kínai versenyzőt, aki február 4-én meggyújtotta az olimpiai lángot.

„Tudom, mennyit dolgozott és mennyi áldozatot hozott. Öt éve még egyáltalán nem síelt, sok éve Norvégiában él, azóta szinte egyáltalán nem látta a családját” – magyarázta Johaug, aki néhány kedves szóval köszöntötte a kínai sportolót.

Téli olimpia, sífutás, női szabadstílusú 30 km

1. Therese Johaug (Norvégia) 1:24:54.0 óra
2. Jessie Diggins (Egyesült Államok) 1:43.3 perc hátrány
3. Kerttu Niskanen (Finnország) 2:33.3 p h.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik