Sport téli olimpia 2022

Börtönt is kaphat a kínaiak olimpikonja egy meggondolatlan Instagram-kommentért

Christophe Pallot/Agence Zoom/Getty Images
Christophe Pallot/Agence Zoom/Getty Images

Akár börtönbüntetést is kaphat a kínai Eileen Gu, miután megszegte a kínai törvényeket, szúrta ki az Eurosport.

Az amerikai születésű, de kínai színekben versenyző snowboardos február 8-án big airben győzött, kedden pedig slopestyle-ban ezüstérmes lett, ezért nagy népszerűségnek örvend. A 18 éves olimpikonnak Instagramon 1,1 millió követője van, egyikük pedig megkérdezte, miért használhatja az applikációt, ha Kínában tilos.

Miért részesülsz kínai állampolgárként kivételezett bánásmódban? Ez nem igazságos! Tudnál harcolni azokért a honfitársaidért, akik nem használhatják szabadon az internetet?

– írta az egyik követője.

Gu nem szeppent meg, egyszerűen annyit írt vissza, hogy VPN-t, vagyis virtuális magánhálózatot bárki letölthet a telefonjára, ráadásul ingyenes. Ezzel el lehet érni, hogy egy adott országban blokkolt oldalak is elérhetővé váljanak. Az eset pikantériája, hogy Kínában ez illegális, a közelmúltban börtönbürtetéseket is kiosztottak érte.

A kommentet végül törölték, de jól tudjuk, ami egyszer napvilágot lát az interneten, azt visszcsainálni már nem lehet, így aztán kisvártatva megjelentek a képernyőfotók is a kínai közösségi médiát jelentő Weibón.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik